Україні потрібні якісні медіа і відповідальні журналісти

http://jerait.com

На запрошення організаторів виконуюча обов’язки головного редактора газети «Запорізька правда» Наталя Зворигіна взяла участь у роботі щорічної конференції з актуальних питань професійної журналістики «Честь Професії-2017», організованої проектом «Свобода медіа в Україні», який впроваджується у межах рамкової програми співробітництва Ради Європи та Європейського Союзу, Українською асоціацією медіа бізнесу та Незалежною асоціацією телерадіомовників.

Тема цьогорічної конференції: «Журналістика 3.0: як забезпечити якість у конкурентному медіа середовищі». Учасниками заходу, що зібрав у конференц-залі столичного готелю «Україна» провідних фахівців галузі, стали Ремзі Лані, експерт Ради Європи, виконавчий директор Албанського Медіа Інституту, Оксана Романюк, Інститут Масової Інформації, Діана Дуцик, «Детектор Медіа», Олексій Погорелов, Українська Асоціація Медіа Бізнесу, Петро Шуклінов, liga.net, Алекс Спілліус, експерт Ради Європи, дипломатичний кореспондент видання TheDailyTelegraph , Олександр Крамаренко, журнал «Деньги», Зоя Казанжи, медіаекспертка, Сергій Квіт, Києво-Могилянська Академія, Володимир Мостовий, видання «Дзеркало Тижня», Андрій Куліков, Громадське радіо, Тетяна Лебедєва, Незалежна Асоціація теле-радіо Мовників.

Вони обговорили нагальну проблематику «Медіа та етика. Місія журналістики, ефективний менеджмент ЗМІ, власники, політика, цензура та само цензура». Зокрема, йшлося про необхідність відділити журналістику від бізнесу, забезпечити її дистанціювання від процесу політизації із збереженням громадянської позиції медіа. Разом з тим, експерти підняли питання про вибір для кожного українського журналіста: в умовах війни на Сході бути патріотом чи професіоналом. Вочевидь, відповідальність українських журналістів за те, яку інформацію вони поширюють через українські медіа, сьогодні, з огляду на інформаційну пропаганду агресора, його інформаційні маніпуляції, підвищилася в рази. Єдиним рецептом тут визнане неухильне дотримання професійних стандартів у журналістиці.

Особливу зацікавленість учасників конференції, практикуючих журналістів, викликала тема «Монетизація медіа: нові технології та моделі споживання контенту». І не дивно, адже медійники заробляють собі на хліб насущний саме контентом, який виробляють. Нині, в умовах економічного спаду вкрай важко знаходити ніші на ринку. Економічний спад - це завжди тиск на журналіста, передумова для того, щоб вдатися до заробітчанства. На думку експертів, реальним захистом для ведення професійної діяльності для журналіста і видання стане їх добра репутація. Довіра аудиторії, врешті, є тим наріжним каменем, на якому грунтується матеріальний добробут медіа.

Не оминули експерти і теми «Журналістська освіта сьогодні: як покрити дефіцит талантів». Оскільки вона стає ключовою для успішного розвитку медіа в Україні. На тлі того, що нині в Україні тільки лінивий виш не видає дипломів журналістів, все ж вітчизняні медіа, особливо регіональні, відчувають нестачу професійних кадрів. Учасники зійшлися на думці, що єдиного рецепту у вирішенні цієї проблеми не існує. Але саме якісний відбір і фахова підготовка майбутніх працівників ЗМІ зможуть суттєво покращити ситуацію.

- На часі вирішення завдання з підвищення фахового рівня, а відтак і ефективності українських медіа. Це запит суспільства. І журналісти, які стають лідерами громадської думки в силу своєї професії, мусять дати на нього гідну відповідь, - коментує подію учасниця конференції Наталя Зворигіна. – Нинішня конференція – це гідна платформа для пошуку шляхів імплементації світових професійних стандартів у вітчизняній журналістиці. Я дякую організатором за нові ідеї і підходи, нові погляди. Україні сьогодні, як ніколи раніше, потрібні якісні медіа і відповідальні журналісти.

Прес-центр ЗОО НСЖУ

http://jerait.com