Останній великий матч року

Rate this item
(2 votes)

На хвилі ейфорії після нещодавніх єврокубкових перемог «Шахтар» та «Дніпро» зустрілися на «Арені-Львів» на центральному матчі не тільки 12-го туру, а і усього першого кола чемпіонату. 

Із Дніпропетровська до Львова прибуло близько трьохсот фанатів, котрих виявилось у десять разів більше, ніж вболівальників «Шахтаря». Через ситуацію, що склалася зараз на Донбасі, донецький клуб змушений грати свої поєдинки на львівському стадіоні, покладаючись лише на підтримку місцевих «ultras». Поставало запитання: на чиєму ж боці буде більшість глядацьких симпатій? Шкода, але очікуваний аншлаг на головній спортивній споруді «Міста Лева» не виправдався, бо людей прийшло значно менше, ніж на двобій з білоруським «БАТЭ», який «Шахтар» провів напередодні.

На передматчевій прес-конференції Мірча Луческу відмітив, що «гірники» гратимуть у атакуючий футбол, адже першочерговим завданням «Шахтаря» є перемога, котра має скоротити відставання донецького клубу від «Дніпра» у турнірній таблиці. Дніпропетровська команда опинилася у схожій ситуації: минула домашня поразка від «Динамо» трохи відтіснила «біло-блакитних» від першого місця і золотих нагород. 

Обидва наставники в буквальному сенсі «ламали голови» над основним складом своїх підопічних. Головною дилемою «Дніпра» стало наповнення центру поля, де не міг зіграти Руслан Ротань через отриману червону картку у поєдинку з «Динамо». Так, Мирону Маркевичу зараз не позаздриш, адже кадрів для посилення командної гри у нього просто немає. Посудіть самі: травмовані Матеус і Віталій Мандзюк, дискваліфікований Ротань та Роман Зозуля, ігровий азарт якого вже давно кудись подівся. А що робити, якщо взимку клуб втратить своїх основних виконавців? Вихід один: діставати президентський гаманець (якщо у ньому, звісно, є гроші).

У румунського тренера «Шахтаря» були проблеми з центром захисту: травмовані Олександр Кучер та Сергій Кривцов. 

Тим не менш, шоу мало тривати. Мірча Луческу зробив свій хід, і «гірники» вийшли у наступному складі: Андрій Пятов, Даріо Срна, Іван Ордець, Ярослав Ракицький, Вячеслав Шевчук, Тарас Степаненко, Фернандо, Дуглас Коста, Алекс Тейшейра, Тайсон і дебютант збірної Бразилії Луїс Адріано. 

Мирон Маркевич теж не збирався «пасувати» і випустив на поле таких виконавців, як Денис Бойко, Артем Федецький, Дуглас, Ондржей Мазух, Іван Стрінич, Джаба Канкава, Євген Чеберячко, Бруно Гама, Роман Зозуля, Євген Коноплянка та Нікола Калінич.

Пролунав стартовий свисток головного арбітра. Двобій розпочався. Вже на 3-й хвилині «Дніпро» спромігся продемонструвати свої атакувальні здібності, однак непідготовлений удар Коноплянки виявився неточним. У свою чергу, «Шахтар» неспішно придивлявся до оборони «дніпрян», а до моменту з розряду небезпечних можна віднести лише хід Даріо Срни, однак до голу справа так і не дійшла. Мирон Богданович помітно нервував, міряючи тренерську зону кроками, активно жестикулюючи і час від часу спілкуючись зі своїми помічниками.

Гра проходила у повільному темпі, нагадуючи бокс між «важковаговиками», котрі чекають вдалого моменту для вирішального удару. Відповідно, таких моментів на полі було замало. Футболісти падали на газон при будь-якому контакті із суперником, тим самим знижуючи темп поєдинку. Однак рефері не спішив роздавати гравцям картки, вирішивши приберегти їх до кращих часів. Нічого, він своє ще надолужить. 

Донецькому клубу все ніяк не вдавалося підтвердити статус фаворита, а «Дніпро» мав чудову нагоду відкрити рахунок. На 35-й хвилині Артем Федецький пробив головою, але м’яч опинився в руках голкіпера Пятова. Через дві хвилини свій момент не реалізував Іван Стрінич. Голкіпера «Шахтаря» і збірної України не підвела реакція. 

У складі номінальних господарів слід відзначити гру Тайсона, котрий усіма силами намагався прорвати оборону дніпропетровської команди, однак забити йому не судилось. Під кінець першої половини гри стався неприємний момент: Тарас Степаненко у зіткненні з Ніколою Каліничем отримав розсічення лоба, впав на газон і був відвезений у реанімобілі. Гравці, які залишилися на полі, почали вирішувати стосунки, тим самим змусивши арбітра дістати з кишені жовту картку та додати ще три хвилини гри, котрими команди так і не скористалися. 

Не знаю, що Луческу говорив своїм підопічним у перерві, але його слова подіяли у правильному напрямку. Із початком другого тайму «Шахтар» почав активно пресингувати ворота Дениса Бойко, який у деяких моментах показав себе дійсно блискуче. Повністю сконцентрованим на грі виглядав і донецький голкіпер, раз за разом блокуючи удари «дніпрян». Двобій почав потроху оживати, але футболісти продовжували знижувати швидкість, час від часу падаючи на газон від сумнівних фолів. Як результат: купа жовтих карток для гравців обох клубів. Але і це ще не все. На 79-й хвилині замість Романа Зозулі на поле вийшов Младен Бартулович, котрий протримався лише сім хвилин, а потім отримав пряму червону картку за фол проти футболіста «Шахтаря». 

Розуміючи, що три очки заробити вже неможливо, «Дніпро» почав грати на відбій, при тому доволі непогано. Але коли годинник арбітра відраховував останні секунди, підопічні Мирона Маркевича прорвалися на правому фланзі оборони, подарувавши «Шахтарю» надзвичайну можливість вигризти перемогу. Дякуємо Артему Федецькому, який не дозволив цьому статися. 

«Дніпро» таки виторгував свою нічию. Пристойний відрив від небезпечного переслідувача у турнірній таблиці збережений. У свою чергу, «Шахтар» у п’яти останніх турах втратив одинадцять очок. Вирок? Ні. Головна боротьба нас чекає попереду. 

Андрій Замковий

Read 1188 times Last modified on Середа, 19 листопада 2014 12:13