На філармонічному фронті – Юлія Якса!

Rate this item
(1 Vote)

Запорізька обласна організація Національної спілки журналістів України проводить безліч різноманітних заходів, зустрічей, прес-конференцій, тренінгів. Справжнім магнітом для тих колег, хто  тимчасово покинув рідну домівку на окупованих територіях став Центр журналістської солідарності, влаштований у знаменитому Прес-центрі «Журналіст» «Будинку преси»… Дуже плідно і різноманітно працює ветеранське крило, колишніх працівників ЗМІ. Але ж ми знаємо – журналістів колишніх не буває!

Однією з корисних і пізнавальних форм спілкування стали відвідування вистав у Запорізьких театрах, знайомство з музеями обласного центру, перегляд концертних програм в Запорізькій обласній філармонії.

От минулої п’ятниці вогні рампи концертного залу ім. М. Глінки заманили працівників друкованих та електронних ЗМІ на творчий вечір  Юлії Якси.  Улюблениця запорізької публіки провідна солістка Запорізької філармонії на сцені влаштувала справжній фурор.  Співачка вразила слухачів своїм сильним голосом, якому підвладні і арії з опер, і українські народні пісні, і джазові композиції, і хіти сучасної зарубіжної естради.... Було яскраво і емоційно!

Юлія Якса – це більше, ніж просто талановита артистка, співачка з унікальним голосом.  За роки свого служіння музі музики Калліопі  у філармонії, вона брала участь у сотнях концертів різних жанрів. Цій прекрасноголосий чарівній жінці підвласні різноманітні жанри – від класичної музики до сучасного року, від популярних естрадних хітів до джазу і, звісно, до народних пісень. Для Юлії не існує жанрових обмежень. На своєму «сольніку» она продемонструвала унікальну здатність бути віртуозною і щирою у кожній своїй творчій іпостасі.

З перших композицій «Намалюю тобі» та «Місяць по небу ходить» вона довела, що не випадково є володаркою багатьох престижних нагород, переможницею міжнародного конкурсу «Golden time Talent» та лауреатом премії ім. Івана Патаржинського  Українського фонду культури. Несподіване поєднання звуків роялю, ударних інструментів, контрабаса та двох бандур  довели глядачам, що феєричне дійство розпочалося. Допомагали їй у цьому Вікторія Терещенко та Ірина Скляренко (бандура), Світлана Зеленська (рояль), Дмитро Саверов (контрабас), Станіслав Шинкаренко (ударні).

Філармонійне мистецтво завжди є актуальним та достовірно відображає дійсність. За 50-70 кілометрів від Запоріжжя  відбуваються бойові дії  загарбницької війни віроломної росії проти України. А колектив Запорізької обласної філармонії вже у перші дні агресії «сусіда» миттєво згуртувався для протидії агресору в тилу. З перших днів страшного лихоліття філармонія стала єдиною в країні прифронтовою, волонтерським хабом. Артисти, музиканти провели десятки концертів для дорослих і дітей на власній сцені, виступали в центрах прийому постраждалих від дій ворога. І звісно – фронтові концерти для військовослужбовців ТрО, ЗСУ, Національної гвардії…

Саме зараз артисти Андрій Романов, Микита Коваль, Дмитро Тищенко та Богдан Хижняк боронять Україну на фронті. У виконанні Юлії Якси пролунала пісня «Хочеш», яку Богдан готував до минулорічного міжнародного жіночого дня. Але він пішов до лав Збройних сил України до того, як встиг її заспівати. Тепер для всіх працівників філармонії ця композиція має особливий сенс, особливий зміст…

Справжнім одкровенням у виконанні співачки у дуеті з Юліаном Гавриловим стали пісні «Обійми» та «Така як ти» Святослава Вакарчука і гурту «Океан Ельзи». Які поєднані Олегом Бородаєм і Ніною Бойко у музично-літературну композицію. «Материнська любов» Миколи Мозгового, як посвячення всім українським  матерям. До виконання цих хітів дует бандуристок на сцені змінив дует скрипалів Генадія Музиканта та Володимира Велічко. Яскраві творчі особистості завжди згуртовують навколо себе інших митців. Адже, не дарма кажуть, що справжня творчість і талант не мають кордонів.

Свою віртуозну майстерність того вечора подарував запоріжцям неймовірний саксафоніст Іван Левченко, який зачарував присутніх у залі джазовою композицією «Chega de Saudade» португальского співка і композитора Антоніо Жомбі. А далі було ще більше несподівано, ще краще… Юлія заспівала знамениту «I will always love you», здавалося б неперевершеної Уітні Хьюстон. Але ми зрозуміли, що в нас у Запоріжжі є відтепер своя Уітні! А далі пісня «All by myself» з репетуару Селін Діон, в яких Юля зачарувала своїм багатогранним талантом та неймовірно яскравим сильним голосом.

Ми почули найскладніші арії відомих світових композиторів, серед яких хіт Діви Плавалагуни вигаданої оперної співачки з культової кінострічки Люка Бессона —  фантастичного фільму «П'ятий елемент». Арію «Il dolce suono» з опери Гаетано Доніцетті «Лючия де Ламмермур». Доречі, у Юлії колоратурне сопрано - тип оперного сопрано, який спеціалізується на музиці, що відрізняється спритними бігами, стрибками та трелями. Термін колоратура стосується складної орнаментації мелодії, яка є типовим компонентом музики, написаної для цього голосу. Саме через це співачку називають універсальною, тому що для джазу і інших жанрів співу така класифікація не використовується…

Сольні концерти Юлії з року в рік проходять з великим успіхом. Це завжди приємний подарунок як для шанувальників її таланту і творчості, так і для любителів різнопланової музики в цілому. Доброю традицією таких концертів стала обов’язкова участь в них диксиленду артистів академічного симфонічного оркестру під керівництвом Дмитра Мітніка (тромбон) у складі: Тарас Пацернюк (труба), Іван Левченко (саксафон-альт), Гліб Формальський (ще один тромбон), Сергій Новіков (туба), Дмитро Саверов (бас-гітара), Заслужений артист України Віталій Солом’янчук (ударні). За роялем був лауреат міжнародних конкурсів Андрій Нетреба.  Бо розпочався джаз!

Після всього, що ми вже встигли почути і побачити, здавалося б піднімати професіональний та емоціний градус вже було просто нікуди. Але на завершення програми Юлія підготувала дещо таке… «Привід опери» Ллойда Вебера у дуеті з Миколою Квєтковим переніс глядачів у світ небезпечної таємничості та містики, захоплюючої історії кохання та страшної ціни за нього!

Вечір був насичений безліччю сюрпризів, неочікуваних рішень та непередбачуваних поєднань. Сповнений мистецтвом світ без обмежень та штампів. Тільки талант, тільки безкомпромісний професіоналізм.

Моє особисте враження, як глядача і слухача, ще було підсилене чудовими сучасними відеоінсталяціями Андрія Юрченка, художником по світлу Андрієм Ільєнком та звукорежисером Іллею Зима. Майже дві години на одному подиху виконавців і глядачів, прожили ми цю музикальну історію… Не забуваючи навіть на якісь миттєвості, що саме у цей час у ці хвилин наші захисники боронять Україну. І разом з ведучим концерту Юлієм Гавриловим побажали всім нам найшвидшої Перемоги та мирного неба.

Отак колектив обласної філармонії на чолі із заслуженим працівником культури України Іриною Конарєвою щиро подякував ЗСУ за можливість працювати на своєму філармонічному фронті та наближати Перемогу разом.

Едуард Бобровицький

Read 136 times Last modified on Понеділок, 05 червня 2023 22:01