«Поводир» - відродження українського кіно

Rate this item
(3 votes)

У 150 кінотеатрах України нарешті відбулась одна з найбільш очікуваних прем’єр - фільм «Поводир», який зняв український режисер Олесь Санін. Не оминула ця подія і місто Запоріжжя. 

Журналісти мали змогу поспілкуватись з запорізьким актором Володимиром Бєляєвим, який зіграв у фільмі.

Події фільму відбуваються у 30 роки ХХ століття в УРСР у часи індустріалізації, колективізації, голодомору та знищення інтелігенції. Небезпечні мандри сліпого кобзаря та американського хлопчика, який через трагічні обставини став його поводирем, відбуваються на фоні драматичних сторінок української історії. Це фільм про руйнування людських доль, про кохання, вірність, підлість та зраду.

Олесь Санін ще у 2004 році написав перший сценарій, але лише у 2012 році почались зйомки. Знімальній групі доводилось їздити по всій Україні, щоб знайти яскраві краєвиди. У музеї взяли царські вагони та паровоз, збудували вокзал та перон на закритій лінії біля Києва, у Харкові знайшли перший трактор.

Головні ролі грали Станіслав Боклан, Джамала, Олександр Кобзарь та американський хлопчик, мама якого українка – Антон Святослав Грін. У фільмі також знявся  Джеф Барел та багато незрячих людей зі всієї України. 

Фільм справляє неоднозначне враження. Багатьох людей у залі він зворушив, змусив сумувати, забриніли сльози на очах. Деякі не могли втриматись від його обговорення, а деяким,  було так тяжко на душі, - що не було сил говорити. Серце стиснули враження та співчуття до героїв та до людей, які колись були свідками та учасниками схожих подій. 

Одна з головних ідей фільму – незрячі ведуть зрячих, а музика та слова можуть бути страшною зброєю, бо вони ховають в собі самосвідомість народу, його прагнення свободи, творчості. Народний фольклор сповнений великою силою, здатною надихнути людей на боротьбу, на відстоювання своєї волі, автентичності. Зрозуміло, що тогочасна влада це розуміла, тому й прагнула знищити кобзарів, які несли народне слово. Але влада не розуміла одного – неможливо, знищивши кобзарів, знищити – народне слово, мудрість, правду, бо частка душі народу живе у кожному українці так, як живуть кохання та надія на краще. 

Фільм «Поводир» свідчить про те, що українці потребують саме вітчизняних фільмів, в яких є не тільки гарні краєвиди чи неперевершені спецефекти, а й глибокий смисл, душевність, змалювання справжньої історії, автентичності народу. 

А те, що стрічка «Поводир» у 2015 році представлятиме Україну на премії «Оскар» у номінації «Фільм іноземною мовою» свідчить про те, що українське кіно відроджується, що воно здатне конкурувати з іноземними фільмами. 

Анна КУЛЬКОВА, слухач курсів «Журналістика для дорослих»

Read 2018 times Last modified on Понеділок, 24 листопада 2014 09:22