Коли музи не мовчать: 92-га книга журналіста Івана Кушніренка

http://jerait.com

«Гніздо сивого птаха», - так називається нова книга журналіста, письменника та краєзнавця з Гуляйполя Івана Кушніренка, яка днями вийшла  в одній із запорізьких друкарень. Сам він нині перебуває на Запоріжжі у статусі тимчасово переміщеної особи, приїхав сюди разом з дружиною Лідією у квітні минулого року. Він активно працює у місцевому Центрі журналістської солідарності НСЖУ і саме сюди і приніс нову книгу, щоб поділитися своїм творчим доробком з колегами-переселенцями та місцевими медійниками. Війна, на жаль, триває, але, попри горе і неймовірні труднощі, які ми всі переживаємо, їй не під силу зупинити життя і творчість. Музи не мовчать.

- Протягом двох місяців, - говорить письменник-журналіст, - я не міг написати ні рядка, далися взнаки пережиті вдома бомбардування, переховування в підвалі. Звикнути до нового місця допомогли в Центрі журналістської солідарності. Завдяки його співкоординаторам, голові обласної організації НСЖУ Наталі Кузьменко і відповідальному секретарю Валентині Манжурі для журналістів-переселенців тут проводяться різноманітні заходи, надається матеріальна допомога і моральна підтримка. Коли трохи полегшало на душі, повернулося бажання писати, - каже Іван Кирилович.

Книга «Гніздо сивого птаха» - 92-га у моєму творчому доробку. До збірки увійшли повість «Лелече», оповідання і бувальщини. Над книгою я працював з літа минулого року. Прототипами моїх героїв стали переважно земляки, життєві історії яких я художньо домислив.

У повісті «Лелече» прослідковується життєвий шлях колишнього керівника одного з сільгосппідприємств Гуляйпільського району. Повість не перевантажена виробничою темою. В ній є і вистраждане кохання головних героїв, і ліричні замальовки нашого прекрасного степового краю. Фінал повісті оптимістичний, незважаючи на те, що війна дуже знівечила Гуляйпільщину, герої повісті Олександр Григорович і його дружина Тамара вірять, що все поруйноване і потрощене війною, відбудують після перемоги, насадять новий сад, в якому лелеки зів'ють свої гнізда.

Оповідання «Гніздо сивого птаха», яке дало назву новій книзі Івана Кушніренка, ніби пропахло чебрецем - рослиною, що споконвіку була для українців символом Батьківщини. Герой оповідання Савка - справжній степовик. Він добре знається на травах, народних прикметах і легендах. Його тихе мирне життя з коханою дружиною Марфушею протікало на хуторі Чебреці. І сьогодні Савці «прикро усвідомлювати, що його праця, дружини, усіх односельців руйнується вчорашніми нібито братами, які прийшли убивати українців». Герої цього оповідання стійко переносять тяготи війни, не скаржаться, сподіваються на перемогу над ворогом. І вірять, що не спорожніє ластів'яче гніздо під стріхою їхньої хати.

Іван Кушніренко з особливою повагою і теплотою розповідає про своїх земляків, які з різних причин залишилися у нескореному Гуляйполі і навколишніх селах, що вдень і вночі обстрілює ворог. Він щиро радіє зустрічам із знайомими, які вимушено переїхали до Запоріжжя. Їхні історії також знайшли відображення на сторінках його книги. У кожного з цих людей обпалене війною життя. І у кожного - незламна віра в перемогу.

Ніна Деркач

Фото автора

http://jerait.com