Як долати перешкоди на професійну діяльність

http://jerait.com

Засідання круглого столу по темі «Перешкоджання професійній діяльності. Зовнішня і внутрішня цензура» відбулося в  Запорізькому Центрі журналістської солідарності НСЖУ.

- Проблема, що обговорюється, хвилює всіх нас, - зазначила перед початком круглого столу молода журналістка Катерина Шевченко, яка працює в на сайті «Запорізький центр розслідувань». – Ми постійно стикаємося з випадками перешкоджанням нашій журналістській діяльності, І, як не сумно це звучить, найчастіше потерпають від цього саме жінки-медійниці. Однак, зазначу, що вони ж і найбільш активно борються з цим, - додала вона.

Актуальність обговорюваної теми зумовила активність обговорення, в якому взяли участь і журналісти-переселенці, і місцеві медійники. Сприяли цьому і досвідчені спікери - заступник голови обласного адвокатського  об’єднання, керівник юридичної групи ЗОО НСЖУ і один з консультантів юридичної гарячої лінії Центрів журналістської солідарності України Олексій Біленко та доцентка кафедри теорії комунікацій, реклами та зв’язків з громадськістю факультету журналістики Запорізького національного університету Ірина Бондаренко.

Учасники круглого столу одержали практичні поради і консультації щодо своїх прав і обов’язків, які в цій царині гарантує їм Закон  та алгоритму дій в разі  випадків перешкоджання професійній  діяльності, дотримання якого  дасть можливість досягти успіху у відстоювання своїх прав аж до судового засідання. Принагідно Олексій Біленко зазначив, що будь-кому із запорізьких журналістів в таких випадках буквально з перших кроків гарантована адвокатська підтримка юридичної групи Запорізької обласної організації НСЖУ.

- Знати та захищати свої права на вільну професійну діяльність ми навчаємо студентів вже з першого курсу. При цьому підкреслюємо, що при цьому вони мають і певні обов’язки. Ви, як досвідчені журналісти, це добре знаєте, - зазначила доцент кафедри теорії комунікацій факультету журналісти ЗНУ Ірина Бондаренко. - 

Вона детально проаналізувала статті Законів про ЗМІ, які покликані захищати право журналістів на професійну діяльність, зупинилась, зокрема, і на новому Законі, який викликав так багато суперечносте в при обговоренні в суспільстві. 

- Хочу звернути вашу увагу на той, зокрема, факт, що на 300 сторінках цього документу жодного разу не зустрічається термін «перешкоджання» по відношенню до журналістів. Лише – по відношенню до Нацради, тобто інституції, яка наділена аж надто великими правами по регулюванню журналістської діяльності.   Закон потребує серйозного доопрацювання.

В цьому її підтримали і спікер-юрист Олексій Біленко, і всі учасники круглого столу. В дискусії з винесених на обговорення питань, взяла активну участь журналістка-розслідувачка Катерина Шевченко. Вона підкреслила вирішальну роль журналістської солідарності у відстоюванні своїх прав на професійну діяльність. Прикладом стала епопея боротьби з міською владою за право допуску на засідання постійних депутатських комісій і  сесійних засідань, якого журналістів було незаконно було позбавлено з надуманих причин.

Своїми думками з обговорюваної теми поділилися студентка факультету журналістики Олександра Антибура, кореспондент  газети «Запорізька правда» Пилип Юрик, журналісти-переселенці Світлана Карпенко, редактор газети «Трудова слава» з Оріхова, Алла Шамрай, власкор вижн-радіо «На дотик» з Енергодару, Валентина Авєріна, заступник редактора газети «Новий путь» з Лисичанська, Антоніна Букрєєва – редактор газети «Слово трудівника» з Акимівки та інші.

І на закінчення засідання, в якості бонусу, спікер Олексій Біленко розповів учасникам круглого столу про роботу Юридичної гарячої лінії Центрів журналістської солідарності.

- Слухаючи наших спікері та  іноді майже детективні історії своїх колег, ми набували досвід внутрішньої цензури, протидії насильству і перешкодам на шляху до правдивої інформації, проаналізували деякі статті нового Закону України про медіа. Дуже корисно було також почути інформацію про те, що запорізькі журналісти перебувають під правовим захистом нашої власної юридичної групи, - зазначила учасниця круглого столу Вікторія Горбатко, тележурналістка з Бердянська.

Додамо, що засідання круглого столу «Перешкоджання журналістській діяльності. Зовнішня і внутрішня цензура» відбулося в рамках проекту «Безпека жінок-журналісток».

Алла Шамрай, журналістка з Енергодару

Фото Серія Біжка та Юрія Зелінського

http://jerait.com