Знай та люби свій край: екскурсія в Зоологічний музей

http://jerait.com

Запорізький Зоологічний музей, створений співробітниками ЗНУ в 1991 році, розташований в історичній «старій частині»  нашого міста. Його сучасна експозиція розмістилася в колишньому приміщенні школи та існує там під надійним доглядом завідуючого музею Олександра Короті.

Саме до Зоологічного музею ЗНУ мали змогу навідатись журналісти-переселенці. Захід проводив Запорізький Центр журналістської солідарності в рамках  психологічної підтримки медійників, домівки яких опинилися в окупації. Це вже третій заклад, які відвідали наші колеги, якими опікується наш Центр: першим був музей архітектури, потім – музей сили. 

Олександр Коротя, завідувач, мандрівник і людина, захоплена до нестями  навколишнім світом, флорою і фауною краю, зустрів екскурсантів біля мапи  Запорізької області і з самого початку зачарував своєю розповіддю про красу степів, лугів, річок та їх мешканців, нагадавши журналістам про їхні рідні місця.

Його натхнення одразу передалося незвичайним відвідувачам. І залунали пропозиції вже цієї весни пройтися стежками по заповідних місцях нашого краю, де пан Олександр розповість про кожну тваринку, птаха, комаху та заново відкриє через власний досвід чарівний світ природи.

З майже дитячим захопленням розглядали журналісти експонати чотирьох залів музею, де розмістилися зразки як представників тварин, що проживають на території Запорізької області, так і екзотичних ссавців, птахів, риб, земноводних, плазунів, ракоподібних, комах, павуків.

Експозиція музею налічує 80 опудал ссавців, 330 птахів, 90 риб, 70 рептилій та 7000 (!) екземплярів тварин. 

- Ніколи не бачила разом таку кількість різноманітних видів звірів та птахів, які проживають в нашій області, - каже Алла Шамрай з Енергодару, - дуже цікаво було дізнатися про них більш детальніше, бо це все – браття наші менші з нашої домівки, популяції яких після війни треба відновлювати, щоб вони, як і ми, почувалися вільно на нашій малій батьківщині. 

Вперше можна було на власні очі роздивитися рибу фугу, страшні зуби легендарної піраньї, двометрову білугу, китовий вус та тисячі інших експонатів, частина  з яких з`явилась завдяки меценатам та переданим до музею власним колекціям. Серед приватних- колекція комах, пташиних гнізд та яєць, величезна голова оленя на дерев’яному медальоні, яку подарував екс-мер міста Євген Карташов.

Дорослі, які на деякий час знову стали безтурботними підлітками, фотографували та знімалися біля найяскравіших експонатів, засипали питаннями пана Олександра та пропонували свої внески до музею у вигляді мушель, комашок, книг з власних домівок.

За словами декана біологічного факультету ЗНУ Людмили Омельянчик, яка є авторкою Зоологічного музею, ця експозиція  має потужне наукове і прикладне значення. А хочеться додати, що вона ще є і могутнім антидепресантом, бо навертає на роздуми про прекрасний світ природи, де не рвуться снаряди, не лунають вибухи.

Олена Морозова

http://jerait.com