Журналістські долі під час війни

http://jerait.com

Війна вплинула на долі тисяч журналістів в Україні. Як вдалося в буквальному значенні слова вижити і продовжити професійну діяльність – історії про це готує команда Національної спілки журналістів України за підтримки шведської правозахисної організації Civil Rights Defenders.

В рамках ініціативи «Журналісти важливі. Історії життя та роботи в умовах війни» буде виготовлено понад 20 професійних відеосюжетів та понад 70 скайп-свідчень, а також  опубліковані текстові історії про 100 медійників на сайті НСЖУ – світ має дізнатися журналістські історії війни.

Наш мужній колега із Токмака Віталій Голод  розповідає в цьому проекті свою історію незламності. Він брав участь у велелюдних проукраїнських мітингах в перші дні загарбання Токмака, відмовився йти на контакт із «комендатурою»: «Навіщо мені з окупантами розмовляти?», - відповів тоді він ворогам.  Зрештою з найменшим сином зумів вибратися із окупації та вдихнути «повітря свободи» (такі відчуття описує, згадуючи український блокпост у Запоріжжі).

Зараз Віталій в Києві, працює в агентстві «Укрінформ». Редакція національного медіа отримала динамічного польового репортера, а наш колега - чудову можливість лишатися вірним професії та достойно боронити Україну на інформаційному фронті.

«Отам люди настраждались - Ірпінь, Буча, Новоселівка, Бородянка», - розповідає Віталій Голод в професійному відеосюжеті, підготовленому командою  НСЖУ. Журналіст мріє повернутися до рідного міста, відродити свою газету «Наше місто Токмак». 

Кожна журналістська історія – про силу духу, незламність та професіоналізм українських медійників, говорить голова НСЖУ Сергій Томіленко:

«Ми як найбільша журналістська організація щодня на звʼязку з нашими колегами та редакціями. В перші тижні та місяці війни ми залучали допомогу наших міжнародних партнерів, аби закрити першочергові потреби, з якими зіткнулися журналісти – це захисне спорядження, обладнання, матеріальна допомога, допомога в релокації видань. Нині ж розуміємо, що історії журналістів – це важливі свідчення, які повинен знати світ – міжнародні журналістські та правозахисні організації. Близько сотні колег готові розповісти свої часом тяжкі та шокуючі історії, щоб і українці, і люди в усьому світі знали правду про стійкість українських журналістів, які проходять надзвичайні випробування цієї несправедливої війни», – каже Сергій Томіленко.

До медіа-виробництва залучені три професійні телевізійні групи на чолі із Дмитром Чистяковим, Аліною Кравченко та Сергієм Вендіним,  онлайн-розповіді готують досвідчені журналісти Леся Карлова, Ольга Боглевська (м. Запоріжжя) і Данило Вереїтін. До творчо-виробничого процесу (координація та фінальна адаптація і монтаж) долучені Сергій Томіленко, Ліна Кущ, Сніжана Кутракова, Антон Перепелиця, Ілля Суздалєв, Валентина Пустіва, Богдана Стельмах. Абсолютна більшість команди з продакшину історій – медійники, які є вимушеними переселенцями або з часів повномасштабного російського вторгнення цього року, або від початку російської агресії у 2014 році.

http://jerait.com