Майстер-клас із мобільної журналістики

http://jerait.com

В Івано-Франківську відбувся майстер-клас MOJO (Мобільна журналістика), який провели журналіст і телевізійний редактор з Австралії Іво Бурум та репортер із Норвегії Гейр Рууд.

Австралійський тренер Іво Бурум, маючи більш як 30-річний досвід продюсування в різних жанрах, включно з документальним та міжнародним кіно для ABC TV, Nine Network, уже проводив такі семінари в 60 країнах світу, а тепер приїхав в Україну. «Ми дуже цінуємо прагнення українців до демократії. Це повпливало на рішення провести майстер-класMOJO тут. Сподіваюся, що ці знання будуть корисні кожному присутньому на ньому», – зазначив Іво Бурум.

Протягом восьми годин, які промайнули непомітно швидко, але дуже насичено, результативно й цікаво, учасники вчилися тонкощам мобільної зйомки лише за допомогою смартфону, а також змогли втілити отримані знання й створити ролик, як закріплення набутої інформації. 

«Чи не вперше я був присутній на такому заході: тренінг саме для журналістів. Мобільна журналістика була чимось новим для мене. Я звик працювати на камеру, на відео, а не з відео. Гадаю, що ті знання, які я сьогодні тут отримав, таки стануть у нагоді. Вміння працювати з мобільним телефоном, як зі знаряддям журналістської праці, це те, що ми маємо зараз знати», – ділиться враженнями від воркшопу Максим Ходушко, журналіст із Краматорська.

На воркшопі зібрались учасники із різних сфер журналістської діяльності: електронних і друкованих медіа, інтернет-видань, працівники пресслужб,   викладачі й студенти кафедри журналістики Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника.

«Знання та навички, отримані під час воркшопу, є дуже корисними. Адже ми отримали поради не тільки щодо того, як і в якій програмі знімати сюжети, але й на чому концентрувати увагу при подачі тієї чи іншої інформації», – каже доцентка кафедри журналістики університету Соломія Хороб. 

Студент цієї кафедри Денис Сатановський зазначив, що знання, отриманні в університеті, дуже важливі, але на тренінгу в такому інтенсивному темпі зміг ще й застосувати їх на практиці. А його однокурсниця Лілія Буцяк, ділячись враженнями від воркшопу, сказала: «Нам було дуже цікаво і корисно. Ми вперше робили такі ролики, тому для нас було цікаво ще  й тим, що це наш перший досвід».

Учасники тренінгу, який тривав вісім годин, як уже зазначалося, вчилися  розробляти, знімати, монтувати та публікувати відеоісторії з використанням лише смартфона, а практична частина охоплювала навички та інструменти для цифрового сторітеллінгу, відеозйомку, запис аудіо, багатоканальне редагування відео і кросплатформенну публікацію.  

Ми попросили поділитися враженнями від цього заходу досвідченого медійника, керівника аналітично-інформаційного управління й пресслужби Івано-Франківської ТПП Олега Головенського. «Враження прекрасні: нова практика, новий скіл. Звичайно, що зараз, в епоху соцмереж і різних медіа, ці навички будуть важливі, бо допоможуть склеїти відео чи навіть повноцінний сюжет у смартфоні. Дуже добре, що сюди прийшло так багато людей, бо підуть вони звідси із дуже цінними знаннями. Я сюди прийшов, щоб розширити свій кругозір і, як сказав наш сьогоднішній тренер Іво Бурун: «Ти живеш, поки вчишся», – розповів Олег. 

Кожен учасник воркшопу отримав сертифікат і Посібник із мобільної журналістики. За дві кращі відеоісторії, створені й змонтовані під час заходу, було розіграно цінні мікрофони. Переможців обирали учасники методом голосування. Ними стали журналістка Ірина Блаженко і студент першого курсу кафедри журналістики ПНУ ім. В. Стефаника Філіп Самойлов. «Я неймовірно радий, що зміг якісно виконати завдання й отримати почесне друге місце у проєкті міжнародного рівня», – не стримує емоцій Філіп. 

Воркшоп MOJO від тренерів з Австралії та Норвегії в Івано-Франківську й ще трьох містах України організували НСЖУ та мережа Центрів журналістської солідарності за сприяння Інституту журналістики Норвегії, Burum Media, Ruud and Co та за підтримки Міністерства закордонних справ Норвегії.

http://jerait.com