Олександр Острогляд: «Не треба гнатися за дешевою інформацією»

http://jerait.com

З ініціативи Івано-Франківського Центру журналістської солідарності для практикуючих журналістів та студентів відбувся тренінг на тему «Як висвітлювати бойові дії, надзвичайні події та катастрофи під час війни». Спікер – Олександр Острогляд, професор кафедри права Університету Короля Данила, член НСЖУ, ведучий рубрики «Правничі поради» на фейсбучних сторінках обласної спілки журналістів.

Професор доступно й цікаво розповів, наводячи конкретні приклади, як правильно висвітлювати події під час війни та спонукати молоде покоління професіоналів керуватися правилами і здоровим глуздом, усвідомлювати наслідки дій, а не лишень гнатися за дешевою сенсадією. Він також акцентував увагу на тому, якої шкоди можуть завдати певного виду інформації та про те, як публікувати, не завдаючи шкоди. 

«Кожен член суспільства є відповідальним за поширення інформації. Не тільки журналісти відповідальні за свою діяльність, але й дії громадян можуть бути шкідливими для Збройних сил України, для безпеки нашої держави, оскільки кожен з нас має інструменти, які дозволяють поширювати інформацію не тільки для тих, хто бажає добра нашій державі, а й тим, хто хоче їй зашкодити», – наголосив спікер. 

Також Олександр Острогляд на тренінгу навів приклади, як фіксування певних подій завдавали шкоди. Зокрема, нагадав про нещодавній випадок, коли місцевий блогер задля хайпу поширив відео прильоту, що спровокувало повторне влучання.

Університет розпочав інфоспротив ще на початку повномасшабного вторгнення: студенти й викладачі моніторять вкиди російської пропаганди та протидіють через розвінчення дезінформації. Професор говорить, що при роботі з протидії пропаганди вони спостерігали тенденцію: як тільки інформація про влучання з’являється в українському інфопросторі, за 10-15 хв її дублюють на ворожі канали.

Тренінг складався з двох частин: теоретичної та практичної. Поділивши слухачів на три групи, спікер дав кожній із них завдання: описати, що вони тепер хочуть бачити у медіа, що вони не хочуть бачити в медіа та як, на їхню думку, журналісти повинні відповідати за порушення і шкоду, яку вони завдали під час виконання своїй професійних обов’язків.

Учасники заходу виокремили, що в інформаційних повідомленнях вони хотіли б бачити більше інформації про успіх української армії, натомість зовсім не бачити про успіхи ворожої армії тощо. Також зазначили, що відповідальність за порушення стандартів та шкода безпеці держави має кваліфікуватись як кримінальне правопорушення.

«Наш Центр проводить багато тренінгів, метою яких є поліпшення стандартів журналістської роботи. Сьогоднішній є не менш важливим, бо в теперішній ситуації варто по-особливому зважати на роботу з інформацією, передусім,  висвітлюючи бойові дії, надзвичайні події та катастрофи», – каже координаторка Центру журналістської солідарності, секретариня Івано-Франківської обласної спілки журналістів НСЖУ Вікторія Плахта.

Узагальнені тези з тренінгу організатори хочуть сформувати як рекомендації та поділитися ними із місцевими ЗМІ.

http://jerait.com