Нагороду від Республіки Косово отримали українські журналістки

http://jerait.com

Міжнародний форум «Жінки, мир, безпека», який упродовж двох днів тривав у  столиці Косова - Приштині, об‘єднав понад 500 учасників з 30 країн.  Серед його учасниць  були і українські журналістки, які перебувають тут за Міжнародною програмою професійного захисту журналістів. Прикметно, що під час форуму президентка Республіки Косово Вйоса Османі вручила особливу нагороду усім  українським жінкам  за їхню стійкість та захист країни – медаль «За заслуги».

Докладніше про цей представницький форум, президентську відзнаку для жінок України і подальшу програму перебування українських журналістів у Косові, під час онлайн-зв’язку зі студією віжн-радіо «На дотик» ведучій Ользі Вакало   розповіли засновниця і президентка Всеукраїнського благодійного фонду «Журналістська ініціатива» Людмила Мех та спецкор Міжнародної  інформаційної агенції «Вектор Ньюз», секретар НСЖУ Сергій Шевченко.

Ольга Вакало : Розкажіть трішки про цей форум і чому саме українському жіноцтву була вручена ця нагорода, на вашу думку?

 Людмила Мех: Для нас пропозиція взяти участь у такому поважному Міжнародному форумі була дещо несподіваною. За кілька днів з нами зустрілися представники адміністрації президента Косова і запропонували, щоб з наших 11 журналістів, які нині тут перебувають, хтось взяв слово. Наше жіноцтво вирішило надати слово мені, оскільки я не лише керівниця журналістського фонду, а ще й заступниця голови Українського фонду миру, очільницею якого є Людмила Супрун. Цю нагороду ми приймали всі разом, бо вона для кожної з українок, для всіх нас, хто вірить у свою державу, її майбутнє і майбутнє своїх дітей на нашій українській землі. Надзвичайно приємною була церемонія, адже майже 30 країн світу брали у цьому форумі участь. Виступали перші особи держави, було до 10 президентів і прем’єр-міністрів різних країн. Практично у кожному виступі звучали слова підтримки Україні. І розуміння того, що цей бій дуже важкий і несправедливий, але Україна все одно здолає все і вийде з нього переможницею.

Нас теж запросили на сцену. На цей форум також прибула народна депутатка України Євгенія Кравчук, яка представляє  наш профільний комітет у Верховній Раді. І ми разом з нею приймали з рук президентки Республіки Косово Вйоси Османі цю нагороду для українських жінок. Вирішили, що пані Євгенія має привезти її до Києва.

Ольга Вакало: Ми розуміємо, що ця нагорода – це символ, знак. Тут до пана Сергія питання: сам форум про жінок, мир і безпеку. Тут якийсь нахил  на те, ніби жінки за мир, а через чоловіків війна. Але ж перемога – це спільна справа насамперед українського народу, який зараз став щитом не лише для Європи, а всього цивілізованого людства. Як тут про спільність в тому, щоб виборювати демократичні цінності, бо, власне, за них йде боротьба?

 Сергій Шевченко: На форумі  не було такого розділення – чоловіки чи жінки. Так, говорили про жінок, їхню участь у боротьбі за мир, а в Україні ще й за те, що ми виборюємо перемогу. Жінки докладають зусиль для того, щоб наблизити цю перемогу - воюють  і в лавах ЗСУ, і на інформаційному фронті. Десять журналісток в Косово, в Приштині, беруть участь у заходах, висвітлюють їх, виступають в місцевих ЗМІ. Інтерес до них дуже високий. У Приштині є пам’ятник, який називається «Героїні». Він унікальний, бо зроблений з сотень металевих медалей, на яких вибито жіночий профіль. Пам’ятник дуже шанований, оскільки Косово – це країна, де багато людей мусульманської віри. Жінки тут хоч і почуваються «за чоловіками», але вони, як люди європейської культури, дуже активні. Ми бачимо, що і президентка Косова Вйоса Османі жінка, і міністерка закордонних справ Доніка Гервалла, яка теж дуже активно працює. Прем’єр-міністр Косова Альбін Курті теж виступав на цьому жіночому форумі і сказав своє вагоме слово.

 Ми, до речі, дуже вдячні уряду Косова, бо саме його підтримка стала вирішальною, тому що Міжнародна програма професійного захисту журналістів втілена тут, у Косові. Інші країни теж пропонують різні проєкти щодо захисту журналістів, але те, що зроблено в Косові, унікальне саме тим, що журналістки мають підтримку для того, щоб залишатись в професії і  ефективно працювати на інформаційному фронті. Ми маємо тісний зв’язок з Національною Спілкою журналістів України, яка бере участь у формуванні команди журналістів, яка тут працює. Спочатку передбачалося, що українські медійники працюватимуть тут півроку, але потім уряд, зваживши на те, що ситуація в Україні не покращується, продовжив наше перебування ще на півроку. Тут кажуть, що стажування продовжиться до кінця воєнних дій в Україні. Ми сподіваємося, що  завершення воєнних дій настане раніше, ніж за півроку. Але така підтримка надзвичайно важлива.

Людмила Долженко

Повністю переглянути інтерв’ю з Людмилою Мех і Сергієм Шевченком можна з 9.02 за посиланням.

http://jerait.com