Разом нас багато!

http://jerait.com

З шести Центрів журналістської солідарності НСЖУ, які діють зараз в Україні, саме Запорізький першим зустрічає медійників, яким вдається вирватися з тимчасово окупованих рашистами територій.

Починаючи з середини липня, коли тільки-но відкрився Центр, сюди, подолавши десятки кілометрів випаленої землі, через ворожі блок-пости, приїздили журналісти з населених пунктів, які зазнали варварського руйнування. Нас тут зустрічали з турботою, наче рідних, пригощали чаєм-кавою зі смаколиками, з’ясовували, що потрібно нам в першу чергу, які нагальні проблеми треба вирішити. І одразу ж починали діяти.

Треба сказати, що співкоординаторів Запорізького Центру Наталію Кузьменко та Валентину Манжуру добре знають не тільки на території області, але й за її межами, як людей, завжди готових прийти на допомогу, вирішувати проблеми, не гаючи часу. Цим славиться Запорізька обласна організація НСЖУ.

Я приїхала з Бердянська до Запоріжжя у березні, Світлана Карпенко з Оріхова – у квітні, Іван Кушніренко з Гуляйпілля десь у травні, Валентина Авєріна з Лисичанська – у червні. Разом з обласною організацією НСЖУ ми зустрічали та згуртовували колег, надавали їм допомогу. А проблем було чимало: від пошуку житла, облаштування домівок - до підбору одягу, пошуку роботи. Журналісти з окупованих ворогом та з прифронтових територій, які прибували до міста пізніше, теж включалися в роботу.

Незабаром зусиллями НСЖУ у Запоріжжі було відкрито Центр журналістської солідарності, який мав опікуватись проблемами журналістів-переселенців. Співкоординатори Центру змогли оперативно розшукати та взяти на облік всіх медійників, які знайшли тимчасовий прихисток у Запоріжжі. Так до Центру журналістської солідарності долучилася і група маріупольських телевізійників на чолі з Миколою Осиченком. Він зареєстрував групу як «Маріуполь-ТВ» і став його президентом. На одній з перших зустрічей в Центрі журналістської солідарності маріупольські колеги розповіли, що збирають та записують історії своїх земляків, яких чимало оселилося в Запоріжжі. Група Миколи Осиченка теж активно включилася в роботу центру, бере участь у всіх наших заходах.

А Центр в свою чергу організував надання гуманітарної допомоги і нашим колегам з Донецької області, і всім переселенцям. Так і повелося: журналісти, які приїжджали до Запоріжжя, одразу ж підключалися до роботи Центру, одержуючи натомість всіляку підтримку і допомогу. Нині з нашим Центром журналістської солідарності НСЖУ співпрацюють більше 30 медійників-переселенців з Маріуполя, Лисичанська, Новотроїцька Херсонської області, Бердянська. Мелітополя, Оріхова, Гуляйполя, Степногірська, Василівки, Енергодару, Розівки.

За три місяці плідної співпраці вже сім разів було організовано роздачу продуктових наборів, одягу та взуття, навіть меблів, матраців, постільної білизни. Постійно, завдяки Центральному офісу, який діє при НСЖУ, журналістам надається матеріальна допомога.

Така допомога дуже важлива, але не менш потрібними для журналістів, які раптом опинилися на тимчасово окупованих ворогом територіях, не мали правдивої інформації, іноді боялися навіть говорити з людьми, щоб не натрапити на колаборанта, були спілкування, участь в різноманітних заходах, які постійно організовує наш Запорізький центр.

Ми відчуваємо себе тут своїми серед своїх, повертаємося до своєї професії, робимо спільну справу – розвиваємо напрямки солідарності нашої журналістської спільноти, яка завжди тримала інформаційний фронт. Кожного тижня у нас в прес-центрі «Журналіст» відбувається по два-три заходи: тренінги в режимі офлайн і онлайн, прес-конференції, творчі зустрічі, майстер-класи, прем’єри документальних фільмів, спільні культурні заходи.

У нас з’явилося багато друзів – волонтерські організації, до речі, там працюють наші друзі-журналісти, обласна організація товариства Червоного Хреста України, рятувальники ДСНС, які за першої ж потреби надають нам дружню допомогу, бійці Національної гвардії, запорізькі митці, працівники територіальних інформаційних центрів Маріуполя та окупованих районів області, які відкрилися у Запоріжжі, тощо

Ось така у нашому Центрі журналістської солідарності дружна, згуртована медійна сім’я, яка доказує всією своєю діяльністю, що журналісти – важливі!

Вікторія Горбатко, тележурналіст, м. Бердянськ

Фото Юрія Зелінського

http://jerait.com