Дорогами родинних професій

http://jerait.com

Центр журналістської солідарності організував для медійників, які тимчасово замешкали на Прикарпатті, екскурсію в Музей родинних професій – туристичну родзинку Івано-Франківська.

Музей, девіз якого «Від плуга до комп’ютера», на обійсті власного будинку 2005-го створив заслужений журналіст України, почесний громадянин Івано-Франківська, почесний краєзнавець України Роман Фабрика. Музейна експозиція, розміщена в оригінальній споруді, розповідає про 150 родинних професій його родини за останні двісті років.

На початку березня Романа Фабрики не стало. Тепер музеєм опікуються його син Роберт та невістка Романа. Лікар за фахом, Роберт Романович захоплено розповідає про музейні експонати, ділиться спогадами про батька.  

Понад дві години спілкування промайнули непомітно. На згадку про відвідини музею журналісти отримали не тільки позитивні враження, а й авторську книгу «Дороги, які нас обирають» покійного колеги.

Олена Смирнова, вимушено переміщена журналістка: «Вдячна Центру за таку екскурсію, адже ніколи раніше не бувала у музеї родинних професій. Не знаю, чи є такі музеї у світі взагалі. Але це класно: взяти ось так і зберегти сімейну історію в рідкісних знаряддях праці, які вже відійшли в минуле, якими користувалися ваші батьки, діди, прадіди. Це важливо, це цікаво. У це вкладено багато праці, часу та любові до своєї родини, до своєї батьківщини. А ще цікавіше, що це зробив наш колега! Одне мене, як уже двічі вимушену переселенку, засмучує: я вже ніколи не можу створити такий музей. Тому що для цього важливо, щоб твій дім залишався на тому ж самому місці і на мирній землі. Тоді можна зберегти все, що тебе оточувало в ньому, та його душу. Душу своєї малої батьківщини. У мене цього ніколи не буде. Навіть сімейні альбоми з фотографіями, які нам вдалося перевезти з Донецька, 24 лютого 2022 року опинилися під загрозою на новому місці проживання, яке терміново довелося покинути. І ця загроза все ще не минула. Тому я не можу дозволити собі збирати сімейну історію у предметах побуту та знаряддях праці. Я збираю її у своїх маленьких новелах «З життя». Усі новелки, які я публікую на своїй сторінці, документальні – не вигадані».

http://jerait.com