Збереження українських традицій

http://jerait.com

З нагоди Дня Державного Прапора Україні та Дня Незалежності України, в Запоріжжя, у Центрі Журналістської солідарності,   відбулась прес-конференція за участі Громадського об`єднання «Запорозькі Берегині», фронтових кореспондентів, волонтерів, громадських діячі.

Святковий захід  розпочався прем`єрою пісні «Прапор України» (слова Віри Коваль) з нового альбому «Боронимо рідний край» відомого запорізького композитора  та співака журналіста Анатолія Сердюка у виконанні автора. Свій вірш «Мамини рушники» представив журналіст та письменник Пилип Юрик. Саме цей вірш став прологом до основної теми прес-конференції – презентації унікального вишитого рушника-пано, який створили майстрині  ГО «Запорізькі Берегині».

Журналістка Олена Шевчук, яка очолює об’єднання, розказала про історію цього творчого проекту, як символу збереження українських традицій. Авторка малюнку рушника Ксенія Мороз розповіла про символи і слова, які вшиті і закодовані на ньому: червоно-чорне сонце, квітуча Хортиця, різнокольорові птахи – ідентичність та мова, традиції та Перемога, свобода та любов. На полотні ніжними руками українських берегинь вишиті слова: «Над Запоріжжям сонце ВОЛІ сяє. Україна розквітає».

Ще один мистецький проект під керівництвом берегині-вишивальниці Людмили Гармаш був представлений на святкуванні. Це розшиті писанки, які невдовзі відправляться до президентів Польщі, Америки та Великобританії. Анджей Дуда, Джо Байден та Борис Джонсон отримають по дві писанки, одна з яких  створена в українських традиціях, а друга - в кольорах прапорів тих країн, до яких писанки будуть подаровані. На малюнках зображені могутній дуб - дерево життя, сакральний український оберег, українська берегиня, що закрила своїми руками обидва береги Дніпра, квіти- символ розквіту, птахи-символ свободи. Вишивали майстрині «хрестиком», і в кожен разом зі сльозами вкладали  надії: червоний хрестик - до нашої перемоги, чорний - до ворожої злої смерті.

Присутніх привітав  голова Національної Спілки журналістів України Сергій Томіленко. В своєму відео-зверненні він зокрема зазначив:

- Хоча дві третини Запорізької області наразі під окупацією ворога і частина журналістської спільноти або не має змоги працювати, або мусила виїхати до інших безпечних міст та країн, журналістське серце знаходиться в Запоріжжі - «Журналісти важливі!». І сьогодні це гасло набуває нового змісту, великої ваги як на передовій, так і на інформаційному фронті. 

До Дня Незалежності України за особистий бойовий і творчий внесок  у боротьбу за свободу України Почесними грамотами  секретаріату НСЖУ під оплески присутніх були нагороджені  відомі запорізькі журналісти Богдан Василенко, Олександр Павлов, Юлія Баришева, Олена Шевчук, Олена Сопіна, Герман Дубінін, Лариса Мала.

Олена Морозова

http://jerait.com