Журналісти відвідали унікальні природні комплекси в Карпатах

http://jerait.com

Уже дев’ятий рік поспіль Івано-Франківська обласна спілка журналістів НСЖУ організовує мандрівки в гори. Цього разу дводенний похід на гору Бребенескул (2035 м) це зробили Молодіжна рада обласного осередку та Центр журналістської солідарності. Подорож Українськими Карпатами присвятили Дню державності, який відзначали 28 липня.

Маршрут був надзвичайно цікавим, адже пролягав через село Бистрець Верховинського району, полонини Ґаджину й Кізі Улоги. Ці полонини є   унікальними природними комплексами Карпат. А ще тут – найчистіший водоспад у Карпатах, який живиться виключно талою гірською водою. Ночували журналісти-мандрівники з виглядом на гору, яка нагадує тризуб.

- Цього разу була рекордна кількість учасників – аж 18, – розповідає голова Молодіжної ради обласного журналістського осередку Ліліана Хомишин. – Ще стільком же довелося відмовити,  оскільки кількість місць у транспорті була обмежена. Також до мандрівки охоче долучилися дві внутрішньо переміщені журналістки з міста Ізюму. Це був їхній перший похід у гори, але дівчата мали дуже добрий темп і були захоплені краєвидами, галявинами лісових ягід, смачною гуцульською бринзою, якою пригощав заступник головного редактора – відповідальний секретар газети «Верховинські вісті» Роман Клим.

Своїми враженнями від мандрівки поділилася Марина Трубнікова, яка до війни працювала головним спеціалістом зі зв’язків з громадськістю та ЗМІ Ізюмської міської ради, а тепер вимушено замешкала в Івано-Франківську: «Поїздка неабияк допомогла відключитися від реальності. Гори зачаровують своєю первозданною красою й наодинці з природою відключаєшся від побутових проблем, проблем в країні, та залишаєшся зі своїми думками.  Коли ти йдеш, то в тебе одне бажання – досягти вершини. Здавалося, наче це був сон, бо коли повернулись у місто, нас зустріла сирена. У гори я давно хотіла  потрапити. Але якось не на часі було, я ж на Сході жила. А тут така нагода випала! Це неймовірний досвід, а також я побачила справжню красу Карпат. Звичайно, було страшно, що ми не впораємося, але краса гір нас надихала і допомогла досягнути цілі... Хоч і повернулась втомлена, та з впевненістю, що повернусь туди знову. В мене таких відчуттів ніколи в житті не було! Здалася, що ми летіли над Карпатами. Я дуже вдячна Центру журналістської солідарності й Молодіжній раді обласної спілки журналістів, що запросили».  

Погода в горах буває досить контрастною, тож після спеки стало доволі прохолодно і журналісти піднімались на гору Бребенескул у хмарах. До речі, два роки тому, коли члени ОСЖ виходили на гору Шпиці, також була обмежена видимість. Хоча такі походи є не менш вражаючими. 

Членкиня НСЖУ з Івано-Франківська Вікторія Біла у Карпатах провела найвисокогірнішу презентацію книги «Вполювати Чупакабру». Захід відбувся на висоті 1700 метрів на полонині Кізі Улоги, що на Верховинщині, в рамках дводенної журналістської мандрівки на гору Бребенескул – другої за висотою вершини в Українських Карпатах. Книга «Вполювати Чупакабру» описує пригоди легендарної міфічної істоти, на яку полює велика кількість людей. Події розгортаються в різних куточках світу, в тому числі – й у Карпатах. Тому присутні охоче слухали роман Вікторії та уявляли, що ця істота може бути навіть десь поблизу. На висоті відбулося й обговорення роману. 

Журналістка з Ізюму Марина Трубнікова, яка тепер замешкала в Івано-Франківську, відзначила незвичність місця презентації: «Тішуся, що в поході познайомилась із Вікторією Білою. Я тільки за п’ять хвилин до презентації дізналася, що вона написала книжку. Була здивована і рада. Було цікаво. Деякі уривки Вікторія зачитувала. Ми із захопленням слухали. Хочу прочитати книжку згодом. У мене раніше ще такого не було, щоб відвідати презентацію на вершині гори. Сподобалося, що наш похід перетинався з інтелектуальною діяльністю та екстримом».

http://jerait.com