Волонтерський круглий стіл «Разом до Перемоги»

http://jerait.com

15 липня відкрився Східноукраїнський центру журналістської солідарності з офісами у Запоріжжі та Дніпрі. Європейська/Міжнародна федерація журналістів погодилась на розширення існуючої мережі з трьох центрів до п’яти. Тепер до Львова, Івано-Франківська та Чернівців додаються Київ, як головний центр, та об’єднаний Східноукраїнський центр. В Запоріжжі координаторами центру стали – Наталія Кузьменко, голова ЗОО НСЖУ, та Валентина Манжура, відповідальний секретар обласної спілки.

В рамках проекту пройшов перший захід   в прес-центрі  «Журналіст» Запорізької обласної організації НСЖУ.  Відбувся круглий стіл з нагоди підписання Меморандуму про взаємодопомогу та партнерство між організаціями і фондами волонтерського руху Запоріжжя.

На зустріч, головною метою якої є об`єднання зусиль, встановлення тривалих партнерських відносин та консолідації зусиль  у вирішенні питань благодійної діяльності, прибули як досвідчені волонтерські організації, так і недавно створені. 

У заході прийняли участь більше десятка благодійних організацій, серед яких ГО «Ротарі Клуб Запоріжжя-Хортиця», голова правління Олена Сопіна; Благодійна організація «Благодійний Фонд «Дій за ради добра», який очолює Артур Манукян; Благодійний Фонд «Надія», який представляла Лариса Куриленко, «Об`єднання волонтерів Запоріжжя» з Іриною Берестовою, ГО «Молодь, яка творить Державу» з Яною Ушаковою, БФУ «ХХІ век», заступник голови Олександр Райновський, волонтери. КП «Інститут розвитку м. Запоріжжя» міської ради представляв Денис Данілов.

Ініціатором та організатором заходу для підписання Меморандуму виступила ГО «Українці для України» - це коло друзів з дитинства, партнерів, які з першого дня повномасштабного рашистського вторгнення об`єдналися заради боротьби проти ворога і великої жаги до Перемоги. Не даючи собі ні хвилини для розпачу та відчаю, хлопці за власний кошт почали волонтерську діяльність по всіх напрямках. Техніка, будматеріали, облаштування блок-постів  Хортицького  та Бородинського районів – це на початку, а за три-чотири тижні вже  домовились з Червоним хрестом Польщі на отримання гуманітарної допомоги. Знайти машини було легше, ніж заправити – відсутність пального сковувала рух та відбирала дорогоцінний час. Але, попри негаразди війни, налагодили постачання «гуманітарки» з Польщі та Німеччини через Львів до Запоріжжя. Серед допомоги вже видокремилися декілька напрямків – медицина та харчові продукти. Обслуговують як вимушених переселенців і вразливі верстви населення у Хортицькому районі, так і співпрацюють з обласною клінічною та 9-ю лікарнями, 5-ю дитячою лікарнею, з «Вітацентром». Сьогодні це вже організація з налагодженою логістикою та контактами. Нещодавно хлопці зареєстрували ГО «Українці для України» під головуванням Максима Гомона. А наступним кроком стала пропозиція підписання Меморандуму «Разом до Перемоги»  з метою об`єднання волонтерських ініціатив  на території Запоріжжя та області.

У ході спілкування учасники заходу розповіли про свої направлення діяльності, напрацювання, досвід та досягнення. Вражає всебічне охоплення волонтерами та благодійниками напрямків допомоги мешканцям міста та області, в чому числі на окупованих територіях, вимушеним переселенцям, ТРО, воїнам ЗСУ, лікарням, навіть, тваринам. 

За підсумками роботи круглого столу учасники висловили низку побажань щодо майбутньої співпраці. Були обговорені направлення та організація діяльності, існуючі проблеми сьогодення та перспективи, подальшу комунікацію, питання довіри один до одного, створення телеграм-каналу для плідної співпраці. 

Запорізька обласна спілка журналістів буде і надалі виступати інформаційним спонсором новоствореного волонтерського партнерства. Нищимо ворога кожен на своєму фронті. Разом до Перемоги!

Олена Морозова, фото Сергія Біжко

http://jerait.com