«Схід і Захід разом»

http://jerait.com

Таку назву  мала  онлайн-зустріч зустріч активу Івано-Франківської і Запорізької обласних організацій Національної Спілки журналістів України. Її учасники зібралися разом, аби  обговорити аспекти взаємодії, поділитися досвідом та  відзначити внесок інформаційного фронту в перемогу над ворогом.

У вступному слові голова НСЖУ Сергій Томіленко подякував журналістам за те, що  вони продовжують виконувати свою потужну інформаційну місію, часто ризикуючи життям задля того, аби світ знав правду про мужнє протистояння українського народу російській навалі.

«Журналісти важливі» – це гасло нині проходить своєрідне випробування, кожен журналіст робить свій внесок у перемогу України. Ми маємо нині як ніколи підтримувати одне одного. Сьогодні обов’язок НСЖУ і всієї журналістської спільноти в тому, аби допомагати колегам, які евакуюються із загарбаних окупантами територій та тих місць, де ведуться активні бойові дії. Це Луганська, Донецька, Херсонська, Запорізька та інші області України. Найпершу і найнеобхіднішу для подальшої роботи допомогу журналісти-переселенці можуть отримати у  Центрах журналістської солідарності, які нині функціонують у  трьох містах Західної України – Львові, Івано-Франківську і Чернівцях на базі обласних організацій НСЖУ», - зазначив Сергій Томіленко. Він також додав, що центральний офіс Спілки журналістів втілює спеціальну програму журналістської взаємодопомоги та готовий всіляко допомагати  спілчанам разом із міжнародними партнерами.  Голова НСЖУ  відзначив посилення співпраці між двома обласними журналістськими осередками Запоріжжя й Івано-Франківська та анонсував відкриття невдовзі ще двох Центрів журналістської солідарності  - у Києві та  Запоріжжі. Центри допомагатимуть колегам облаштуватися на новому місці, інформуватимуть про вакансії в медіа, програми підтримки журналістів і редакцій. В екстрених випадках журналісти, які евакуювалися з територій бойових дій, отримуватимуть одноразову матеріальну допомогу.

Медіа ландшафт Запорізької області, хоча і зазнав змін з початку повномасштабного вторгнення, зважаючи на те, що 60%  території області досі залишається у тимчасовій окупації, але журналісти Запоріжжя  продовжують перебувати на інформаційному фронті, надаючи споживачам достовірну та перевірену інформацію.

«Запорізькі журналісти разом з усіма стали на захист України в лавах ЗСУ, Нацгвардії, тероборони, волонтерського руху. Сотні наших медійників в містах і селах, на лінії фронту ведуть свою війну – інформаційну – готують статті про ЗСУ, наших захисників, ведуть ефіри, знімають програми та репортажі. Журналісти постійно тримають руку на пульсі подій, аби підтримувати в людях віру в ЗСУ і в перемогу, яка неодмінно прийде» - розповіла голова ЗОО НСЖУ Наталія Кузьменко.  Вона також додала, що з Івано-Франківським осередком Спілки  організація має давні і дружні стосунки, а перша спільна зустріч в онлайн форматі «Схід і Захід разом» відбулася ще у 2014 році. І відтоді, зазначила Наталія Кузьменко, маємо спільні творчі проєкти, які успішно втілюємо у життя на базі наших організацій,  і саме наші осередки Спілки неодноразово ставали переможцями  щорічних творчих конкурсів НСЖУ.

Журналісти обговорили актуальні питання висвітлення військової агресії в медіа, аспекти взаємодії, поділилися досвідом, наголосили на важливості внеску інформаційного фронту в перемогу над ворогом. Активно долучилися до розмови голова Донецької ОО НСЖУ, головна редакторка маріупольської газети «Приазовский рабочий» Олена Калайтан, журналіст Українського радіо. Харків Роман Кривко, які нині тимчасово  мешкають в Івано-Франківську, член правління ЗОО НСЖУ, секретар Бердянської первинної організації Вікторія Горбатко, яка евакуювалася до Запоріжжя, генеральний директор ТРК «РАІ», член правління Івано-Франківської  обласної організації НСЖУ Андрій Русиняк. 

Присутні також дізналися, як на інформаційному фронті  у Запоріжжі працює незалежне медіа – віжн-радіо «На дотик»,  про висвітлення журналістами  злободенних тем і широку палітру спілкувань з експертами і  колегами не лише із Запорізької області, а й з багатьох куточків України та із-за кордону. Це щовівторкові чотиригодинні етери, які нині виходять під однією назвою «На шляху до перемоги» ,  також  окремі спецетери на різні актуальні теми та суботні  мистецькі етери «Творчість під час війни» . Медіа плідно співпрацює з НСЖУ – як центральним офісом, так і Запорізьким осередком Спілки. Гостями етерів були перша секретар НСЖУ Ліна Кущ, секретар НСЖУ Костянтин Григоренко, голова Івано-Франківської обласної організації НСЖУ Лілія Боднарчук, секретар НСЖУ Сергій Шевченко та  засновниця і президент Всеукраїнського благодійного фонду «Журналістська ініціатива» Людмила Мех, які нині перебувають у Косово.

Учасники зустрічі «Схід і Захід разом» обговорили також важливість ретельного фіксування інформації про факти воєнних злочинів, наслідки російської агресії на території нашої держави; поспілкувалися про волонтерську діяльність представників медіа. Зокрема, член секретаріату запорізького осередку  Спілки Олена Шевчук, яка очолює ГО «Запорозькі берегині», з перших днів війни  є офіційною волонтеркою в  Запорізькому обласному шпиталі,  і нині разом з іншими волонтерами допомагає забезпечувати першочергові потреби цієї медичної установи Міністерства оборони України.

До розмови також долучилися керівники пресслужб головних управлінь ДСНС України в Івано-Франківській та Запорізьких областях Христина Перцович і Юлія Баришева,  адже комунікаційні підрозділи Служби порятунку пліч-о-пліч із медійниками тримають стрій на інформаційному фронті.

Рятувальники ДСНС поділилися досвідом соціально-гуманітарної підтримки внутрішньо-переміщених осіб, зокрема дітей. Запорізькі вогнеборці щиро дякують колегам з Прикарпаття, які наразі опікуються громадянами зі сходу, які вимушені були покинути рідний дім, рятуючись від війни. 

Фахівці Служби порятунку наголошують на важливості постійної комунікації державних установ та ЗМІ, об’єктивній подачі інформації, де акцент ґрунтується на фактах, а не сенсаційності повідомлення, яке може провокувати хибний резонанс. Як зазначила речниця ГУ ДСНС Запорізької області, член секретаріату ЗОО НСЖУ Юлія Баришева, рятувальники завжди відкриті до співпраці із ЗМІ. З початку  воєнного вторгнення росії на територію України у взаємодії відомства із журналістами вийшло понад 500 інформаційних матеріалів стосовно ліквідації наслідків російської агресії підрозділами ДСНС. 

«Бути журналістом – це сміливо. Втім, кожен має пам’ятати про власну безпеку і ставитися свідомо до усіх можливих ризиків, адже ворог підступний і використовує усі можливі засоби впливу – від відкритої агресії: знущань, катувань, ґвалтування до інформаційної війни. Запорізькі рятувальники дякують колегам-журналістам за те, що вони, ризикуючи життям, показують аудиторії правду і наближають нашу спільну перемогу», - зазначила Юлія Баришева.

Додамо, що модераторками  заходу були координаторка Центру журналістської солідарності, секретар НСЖУ, відповідальний секретар Івано-Франківської обласної організації Спілки журналістів України Вікторія Плахта і головна редакторка запорізького віжн-радіо «На дотик» Ольга Вакало.

Людмила Долженко

http://jerait.com