Мурал пам’яті

http://jerait.com

У Тлумацькому парку, що на Івано-Франківщині, створили мурал «Пам’яті міст-героїв війни 2022 року». Це перша на Прикарпатті з часів повномасштабного вторгнення росії в Україну пам’ятка новітнього часу.

Авторка ідеї – кандидатка філософських наук, доцентка кафедри філософії та культурології Національного університету «Чернігівський колегіум» Марина Каранда.

«У час воєнного лиха, коли я з чоловіком змушена була полишити рідний Чернігів,  опинилися в Тлумачі, де нам надали прихисток. Було важко, але я старалася знайомитися з містом та місцевими мешканцями. Так відволікалася від чорних думок та гнітючого настрою», – пригадує пані Марина.

На початку весни у місцевому парку жінка побачила два великі бетонні кільця заввишки 170 сантиметрів, що колись використовувалися для паркового комунального господарства, а останнім часом просто стояли даремно.

Оцінивши їх «потенціал», Марина Каранда вирішила створити на них мурал з елементами інсталяції для пам’ятного відзначення подвигу українських міст: Києва, Чернігова, Маріуполя, Харкова, Миколаєва, Охтирки, Волновахи, Бучі, Гостомеля, Ірпеня.

Ці міста прийняли на себе перші удари російсько-української війни, героїчно тримали і тримають оборону.

«На першому кільці, на жовтому фоні зображені будинки цих міст у важкий воєнний час, зруйновані під вогнем ворожих бомбардувань та артобстрілів. Отвір у кільці стилізовано під пробоїну від снаряду й обгорілу стіну. Всередині кільця є бита цегла, як знак руйнувань будинків»,— розповідає Марина Каранда.

На другій бетонній споруді зобразили міста вже відбудовані, такими, якими вони стануть після перемоги. Тут на синьому фоні намалювали впізнавані пам’ятки архітектури, елементи ландшафтного дизайну та скульптури. Усередині споруди є лампадка, яку запалюватимуть як знак пам’яті перед Всевишнім за всіх загиблих у страшній війні.

Фони, на яких малювали символи міст, теж мають своє символічне значення.

З одного боку, це барви нашого державного стягу, а з іншого жовтий — символ вогню, під який потрапили міста у війну. А синій колір — символ чистоти і неба.

«На землі між бетонними кільцями посаджено чотири кущі в’юнких троянд. Марина Каранда каже, що вони символізують Захід, Схід, Північ і Південь України, об’єднаних у прагненні подолати виклики часу, біль війни. А ми зі свого боку додаємо, що це ознака розквіту і відновлення нашої сильної держави, яка, як ці колючі квіти, є красивою та може оборонятися від ворогів», – підсумовує Михайло Кудерський, секретар Тлумацької міської ради, який координує роботу з переселенцями.

Зазначимо, що проєкт зі створення муралу з інсталяцією реалізували під керівництвом Оксани Бойчук, методистки Тлумацького будинку дитячої та юнацької творчості й Мар’яни Мулярик, ландшафтної дизайнери і громадської активістки місцеві художники-аматори.

Сабіна Ружицька, фото Орини Теплякової

http://jerait.com