Доносити правду до людей – це наше покликання

http://jerait.com

У зв’язку з російсько-українською війною припинився друк багатьох українських видань. В особливо складній ситуації опинилися регіональні та місцеві видання в областях, частина території яких захоплена ворогом. Про те, як у цих умовах працюють журналісти, розповіла головна редакторка газети «Запорізька правда» Наталія Зворигіна.

– На жаль, зараз наше видання не має можливості виходити, – каже журналістка. – Частина області зайнята росіянами, тому видавати газету, яку «Укрпошта» не може доправити до читача, а реалізація практично зупинена, – це означало б працювати «на кошик». На жаль, не може оновлюватися й сайт, оскільки людина, яка за це відповідала, перебуває на захоплених ворогом територіях. Зараз ми працюємо над тим, щоб відновити роботу принаймні сайту.

Як зазначила Наталія Зворигіна, в цих умовах журналісти газети активно працюють на сторінці видання та двох групах у фейсбуці: розміщують журналістські матеріали, відповідають на коментарі.

– Ми відчуваємо відповідальність за своїх читачів, щоб їх правильно зорієнтувати про те, що відбувається в області, розповісти, що в цій ситуації можуть зробити для себе самі люди, що може громадянське суспільство, що може держава, – каже Наталія Зворигіна. – Чекаємо на звільнення нашої області, щоб відновити нормальне життя. Щойно наші війська вийдуть на кордони, все запрацює. Газета буде жити, в цьому немає жодних сумнівів.

Відповідаючи на запитання про те, які поради вона могла б дати колегам-журналістам, Наталія Зворигіна згадала рекомендації міжнародних експертів: передусім подбайте про свою безпеку. Жодний репортаж не вартий того, щоб за нього платити життям. Але якщо все можливе для збереження життя і здоров’я зроблено, журналіст має подбати про вірність своїй професії, дотримання професійних стандартів.

– Зараз це дуже важливо. Точиться війна, і кожний ЗМІ – це додатковий багнет у боротьбі з ворогом, у захисті України. Війна йде не тільки із застосуванням зброї, а й із застосуванням правди. Доносити правду до людей – це наше покликання, – підсумувала редакторка газети. – Отже, або бути вірним професії, або змінювати перо на автомат.

Наталія Зворигіна також зауважила, що брала участь у тренінгу «Безпека журналістів, що висвітлюють війну в Україні», проведеному 13 квітня НСЖУ за підтримки ЮНЕСКО і міжнародної правозахисної організації «Репортери без кордонів».

– Для тих, хто живе і працює у зоні, наближеній до місць бойових дій, дуже важливо мати необхідні знання для того, щоб за необхідності врятувати своє життя, і не тільки своє, а й того, хто перебуває поруч із тобою, – зазначила пані Зворигіна.

http://jerait.com