Журналістська солідарність – запорука перемоги!

http://jerait.com

Схід і Захід разом –  тому ми залюбки ділимося нашими журналістськими ініціативами з колегами із Запорізького  обласного осередку  НСЖУ і розповідаємо про спілчанські та волонтерські заходи, які відбуваються на наших територіях – про це  ведучій віжн-радіо «На дотик» Ользі Вакало під час онлайн-зв’язку у прямому етері  розповіла голова Івано-Франківської обласної організації НСЖУ Лілія Боднарчук.

Ведуча: Пані Ліліє, Івано-Франківськ з 24 лютого допомагає і переселенцям з небезпечних територій України, і нашим захисникам, котрі боронять  нашу країну на передовій. Допомагає і словом, і добрими справами. Розкажіть, як саме ви долучаєтесь до цього?

Боднарчук: Ви знаєте, Захід України називають тилом. У нас спокійно відносно, бо щодня лунають сирени, щодня доводиться перебувати в укриттях. Івано-Франківщина  теж потерпала від ракетних обстрілів. Тому ми не можемо сказати, що живемо спокійно, але на відміну від Сходу і Півдня у нас все ж трохи спокійніше. На сьогодні  Івано-Франківська територіальна громада прийняла біля 35 тисяч внутрішньо переміщених осіб. Спершу це були  Київ, Суми, Чернігів. Зараз люди з цих регіонів вже повертаються до своїх домівок. Натомість до нас приїжджають люди з Донеччини, Харківщини, Луганщини і Миколаєва. Вони стають на облік у ЦНАПах, чоловіки – на військовий облік. Допомагають волонтери. Якщо людина попередньо забронювала житло, їдуть до цих помешкань. Якщо не мають такої можливості – надаються спеціальні приміщення, де вони можуть жити якийсь час. Допомагаємо військовим також. А нещодавно у нас з’явилась можливість допомагати журналістам, нашим колегам з інших регіонів. У нас створений Центр журналістської солідарності. Подібні Центри нині функціонують у трьох регіонах і діють у Львові, Чернівцях та Івано-Франківську. Вони допомагатимуть нашим колегам облаштуватися на новому робочому місці. В них є доступ до інтернету, тут можна проводити онлайн-ефіри, якщо є така потреба. Допомагаємо з контактами, вакансіями, бо розуміємо, що люди приїжджають у нове місто, не мають роботи. Журналісти в цих Центрах також  отримуватимуть аптечки і засоби захисту. А ті колеги, які приїжджають « з гарячих точок» і не мають засобів для існування – одноразову матеріальну допомогу. Створення таких Центрів – це ініціатива НСЖУ і її очільника Сергія Томіленка. Проєкт реалізується за підтримки Міжнародної федерації журналістів, Європейської федерації журналістів та в партнерстві з Незалежною медіа-профспілкою України. 

Ведуча: Пані Ліліє, а тепер розкажіть про співпрацю із  Запорізькою обласною організацією НСЖУ. Як нині цей місток між нашими регіонами налагоджений?

Боднарчук: Звичайно, є такий місток! Ми дуже поважаємо  наших колег, товаришуємо. А зараз у нас є такий спільний  обмін інформацією в межах марафону «Ми – українці». Запорізькі колеги надсилають нам свої матеріали. Розміщуємо на нашому сайті те, що друкують у себе колеги. Натомість пропонуємо свої матеріали для Запоріжжя, ділимося тим, що відбувається у нас на Івано-Франківщині. У нас тісна співпраця. І ми дуже цінуємо запорізьких колег, бо вони насправді круті! 

Ведуча : Дякуємо Вам! Бо ця співпраця не просто про мережування, вона про ту єдність і наш кулак, яким ми можемо давати і даємо відсіч. І в цій єдності і секрет нашої майбутньої перемоги, і сила нашої перемоги. І тут якраз можливість руйнувати всі ті міфи і стереотипи, які ми різні, які ми західні і східні. Насправді, ми Схід і Захід однієї країни, яка зараз воює за свою незалежність і яка неодмінно переможе. Дякуємо Вам, нам дуже важливо, щоб Схід і Захід були разом!

Боднарчук : Вони і є разом!

Людмила Долженко

Повністю переглянути інтерв’ю з  Лілією Боднарчук можна з 1.34.26 за цим посиланням.

http://jerait.com