Для фронту та переселенців

http://jerait.com

В єдину монолітну родину об`єдналася Надвірнянська громада, що на Івано-Франківщині, для допомоги нашим славним воїнам, які мужньо, до останньої краплі крові відвойовують у російського загарбника кожен куточок рідної землі, а також для допомоги переселенцям, чию долю обпекла чорним крилом ненависна, страшна антилюдська війна.

На порозі будинку «Просвіти» у Надвірній цими днями вдалося на хвильку забрати увагу Олени Пиндзин, заступниці начальника штабу Надвірнянської станиці УСО «Пласт».

– Ми злагоджено працюємо з усіма пластунами та їхніми сім`ями, друзями, – мовила пані Олена. – Люди дуже активно долучаються. Координуємо роботу через телеграм-канал. Приміром, до нас звертаються з тією чи іншою потребою. Ми зразу чітко пишемо, що треба. Коли нам кажуть, що достатньо, то ми припиняємо збір того чи іншого. І зразу переходимо до збору наступного виду допомоги. 

Допомагаємо всім, свої дії чітко координуємо з районним штабом. Забезпечуємо призовників (переважно теплим одягом, спальниками, карематами); територіальну оборону підтримуємо продуктами харчування і, якщо треба, то спальниками тощо. Переселенців – дитячим, чоловічим та жіночим одягом. Для наших рідних захисників на фронті збираємо все – від засобів гігієни до продуктів харчування і т. д. Усе це далі передаємо згідно з розпорядженням нашого керівництва.

Центральний пункт прийому розміщений на першому поверсі управління надання адміністративних послуг Надвірнянської міської ради. Ще зовсім недавно ця сучасна, світла, простора зала слугувала яскравим прикладом цивілізованості, адже тут у комфортній обстановці жителі громади чекали на отримання тієї чи іншої послуги. Також облаштований навіть ігровий куточок для дітей. Нині на світлій плитці – мішки із фруктами, овочами, ящики з продовольчими продуктами, домашньою консервацією, а також з одягом. Усе – як відпрацьований механізм, налагоджена робота. Під`їжджають машини, приходять люди із величезними сумками у руках. Безпосередньо в залі серед усього різноманіття на час підготовки матеріалу тут приймали допомогу, координували її розташування працівники Офісу соціальних послуг Надвірнянської міської ради.

Начальник УНАП Мар`яна Мацько поінформувала і про роботу створеного тут основного пункту збору допомоги, хоч, за масштабами, це склад, а також і про діяльність очолюваного нею структурного підрозділу.

– Тут концентрується допомога для біженців, територіальної оборони, для воїнів ЗСУ, – зазначила Мар`яна Мацько. – Крім того, що трансформувалися в такий пункт, ми ще додатково реєструємо біженців. Кожна людина, яка приїжджає до нас, знаходить собі житло, або ми допомагаємо. У нас є база об`єктів і ми інформуємо про неї потребуючих. Опісля вони телефонують до власників, приїжджають, дивляться і вирішують – підходить чи не підходить їм. 

Потім переселенці зобов`язані прийти до нас і зареєструватися. Бо, скажімо, якщо це пільгова категорія, то, можливо, отримуватимуть допомогу; чи хтось народить, то отримуватиме допомогу при народженні… Для цього ми і ведемо облік, а також з метою розуміння, хто до нас прибув і скільки у нашу громаду. Якщо, наприклад,  житло  необладнане, то можуть звертатися до нас і ми забезпечимо необхідним комплектом постільної білизни, а також – продуктами, одягом, засобами гігієни.

У Надвірнянській міській громаді серед перших переселенців зареєстрували жителів із Києва, Житомира, Харкова – звідусіль, з усіх куточків України. Хтось до родичів, а хтось шукає контактів. Серед переселенців переважають жінки з дітьми.

– Усі працівники нашого управління залучені до роботи, – розповідає Мар`яна Мацько. – Водночас продовжуємо виконувати і свою основну роботу. Адже життя триває: люди народжуються, вмирають і одружуються. Нараховуємо і приймаємо соціальні допомоги, надаємо інші послуги. 

Леся ДУТЧАК, газета «Народна Воля»

http://jerait.com