Звернення голови НСЖУ Сергія Томіленка

http://jerait.com

В ці дні і в цих складних умовах ми з вами продовжуємо виконувати свою роботу з допомоги журналістам. Незважаючи на надзвичайні обставини, Спілка зберігає свою спроможність та єдність. Ми тісно спілкуємося і співпрацюємо з органами державної влади, військовими, підрозділами територіальної оборони. У нас із вами – інформаційний фронт, не менш важливий, ніж зона бойових дій, і це відзначають усі.

З тривогою стежимо за подіями в Харківській, Чернігівській, Сумській, Донецькій, Луганській, Херсонській, Миколаївській, Запорізькій, Київській областях та в Києві і захоплюємося нашими колегами, які в цих умовах демонструють особисту мужність, згуртованість та відданість справі. Кожне ваше правдиве слово, колеги, - це влучний постріл у бік ворога. Пишаємося вами, підтримуємо вас!

В цьому зверненні хочу наголосити на кількох аспектах нашої діяльності.

В ці дні просимо всіх вас підтримувати зв’язок із колегами, особливо – з колегами з областей, де ведуться активні бойові дії: Харківської, Чернігівської, Сумської, Донецької, Луганської, Херсонської, Миколаївської, Запорізької, Київської областей та Києва. Також уважно стежимо і підтримуємо колег із Одеської й Житомирської областей.

Звертаюся до голів та активу Львівської, Волинської, Рівненської, Хмельницької, Івано-Франківської, Закарпатської, Чернівецької, Тернопільської, Вінницької, Черкаської, Кіровоградської, Полтавської обласних організацій із проханням постійно тримати зв’язок із головами, журналістами та редакторами з «гарячих» регіонів – з тими колегами, з якими у вас раніше склалися тісні стосунки. Це наш людський і професійний обов’язок.

Центральний офіс Спілки веде інтенсивну комунікацію з міжнародними партнерами і колегами для організації допомоги нашим членам. 1 березня провели онлайн-тренінг із безпеки журналістів у зоні бойових дій, який провів один із найкращих експертів у цій темі Кріс Пост (США). Матеріали та відео ви знайдете на веб-сайті спілки. Ми домовилися про індивідуальні консультації для членів спілки – у разі потреби, найближчим часом така інформація буде на сайті. Домовляємося про забезпечення українських журналістів польовими аптечками першої допомоги. Займаємося придбанням захисного спорядження (бронежилети, каски) для журналістів, які працюють у «гарячих точках». Поширюємо інформацію про можливості переїзду редакцій і влаштування журналістів-біженців із їхніми родинами в інших країнах (за бажанням) або в інших областях України.  Розробляємо пропозиції з надання матеріальної підтримки редакціям і журналістам із постраждалих регіонів. Узагальнюємо інші потреби українських журналістів, як-то: закупівля техніки для мобільної роботи, оновлення редакційних сайтів і посилення їх захисту тощо.

Принциповою є наша позиція осуду російських пропагандистів, зокрема і Союзу журналістів Росії, відповідальних за розпалювання ворожнечі та виправдання агресії Росії. Ми ініціювали процедуру виключення СЖР із Міжнародної Федерації журналістів (з Європейської федерації журналістів росіяни вигнані раніше за несплату внесків), яка має потужну підтримку європейських національних журналістських спілок.

Дякую обласним організаціям, редакторам регіональних медіа, які на заклик НСЖУ підтримали кампанію прямих комунікацій із регіональними осередками СЖР із закликом опиратися воєнній пропаганді, висвітлювати реальні втрати російської армії в Україні та докладати зусилля для зупинення війни. Ця кампанія нами започаткована за домовленістю із провідним речником влади Антоном Геращенком та народним депутатом Галиною Янченко і є важливим внеском у інформаційну боротьбу України.

Нагадуємо, що працює постійна гаряча лінія НСЖУ.

Ми єдині, ми боремося і переможемо!

Журналісти важливі!

Слава Україні!

http://jerait.com