Спільні проблеми журналістів та профспілковців

http://jerait.com

Відбулася онлайн-пресконференція «Захист трудових прав журналістів та сучасні виклики для профспілкового руху в Україні», яку організувала Національна спілка журналістів України та Федерація профспілок. Журналісти дізналися про актуальні напрями захисту трудових прав у 2022 році, про позицію найчисельнішого профспілкового об’єднання щодо останніх ініціатив, спрямованих на реформування трудового законодавства, захисту економічних і соціальних прав працівників та прав профспілок. а також отримали відповіді з окремих питань застосування КЗПП у редакційній практиці. Участь у онлайн-пресконференції НСЖУ взяли більше 80 представників ЗМІ.

Голова Національної спілки журналістів Сергій Томіленко зазначив, що проблеми, порушені керівниками профспілок, важливі й для журналістських колективів.

– Тема майнових питань час від часу порушується окремими політиками. Але ми, вчергове, бачимо, що держава – дуже проблемний управлінець майна, – зазначив Сергій Томіленко. – Також важливою є проблема ціни на газ та інші енергоносії. Ця тема дуже хвилює і редакції українських ЗМІ, особливо нещодавно роздержавлених. Адже в результаті проведеної в 2016-2019 роках реформи редакції друкованих ЗМІ, з одного боку, отримали свободу, а з іншого – тарифи, які в 5-6 разів вищі за ті, що встановлені для комунальних установ.

Володимир Саєнко, заступник голови ФПУ, який відповідає за профспілкове майно, наголосив, що у важкі для країни часи санаторії, будинки відпочинку та готелі виконують важливі функції: забезпечують тимчасове розселення внутрішньо переміщених осіб, реабілітацію поранених військовослужбовців тощо. Тому для країни критично важливо зберегти мережу таких закладів.

– Так сталося, що після розвалу Радянського Союзу в Україні найбільший санаторно-оздоровчий комплекс залишився саме в профспілках, – зазначив Володимир Саєнко. – На сьогоднішній день є два законопроекти, 6320 і 6321, відповідно до яких майно профспілок може бути визнане державним. Ми виступаємо категорично проти ухвалення згаданих законів і зміни власника санаторіїв, адже впродовж уже 30 років незалежності України це майно визнається профспілковим. Тому для конфіскації в нас санаторіїв повинні бути якісь великі, надзвичайні причин.

Він заявив про намір скликати круглий стіл за участю ініціаторів законопроєктів 6320 і 6321, представників Фонду держмайна, журналістів, щоб з’ясувати, яка мета згаданих документів.

Позицію Володимира Саєнка підтримав і голова Федерації профспілок України Григорій Осовий.

http://jerait.com