Відбулася Всеукраїнська нарада редакторів

http://jerait.com

Питання співпраці медіа та «Укрпошти» в  передплатній кампанії-2022 гостро обговорювалися під час організованій Національною спілкою журналістів України Всеукраїнської онлайн-наради редакторів регіональних і місцевих друкованих ЗМІ. У заході узяли участь близько 150 редакторів і видавців з різних регіонів нашої держави, генеральний директор  «Укрпошти» Ігор Смілянський, директор департаменту поштових послуг Сергій Гречко. Поділився інформацією про роботу  Федерації профспілок України її голова Григорій Осовий.

Отже, передплатну кампанію розпочато, і головне завдання для редакторів локальних видань – як у 2022 році не втратити тиражі нинішнього року. Тож дискусія велася навколо необхідності співпраці преси і «Укрпошти» в організації передплати, особливо – в сільській місцевості.

При цьому, як зазначають голова НСЖУ Сергій Томіленко і редактори ряду областей, тривожить, що саме в такий момент – коли вирішується доля газет на наступний рік – «Укрпошта» запроваджує в ряді областей перехід на роботу пересувних відділень. З одного боку люди в селі звикли до своїх листонош, подеколи порівнюють їх із соціальними працівниками. З іншого боку – працівники пересувних відділень не тільки мало знають потенційних передплатників, а часто не мають часу на оформлення передплат.

Сергій Томіленко повідомив, що опитування серед редакторів засвідчує: якість поштової доставки колеги оцінюють переважно як посередню, серед проблем визначають закриття стаціонарних поштових відділень, високі тарифи на доставку і відсутність матеріальної відповідальності за доставку, слабку зацікавленість поштових працівників та ряд інших.

Генеральний директор «Укрпошти» Ігор Смілянський переконує видавців, що нова організація праці листонош, коли на заміну кільком людям, які працювали на неповні ставки, прийде одна особа з повною ставкою плюс премії за проведення передплати, дасть свої позитивні результати. 

Визнаючи, що провадження пересувних відділень, як будь-яка нова справа, – не без проблем ( у деяких ситуаціях він навіть погоджується відтермінувати пересувні відділення на початок 2022 року) , пан Смілянський все-таки сповнений оптимізму.

Також зараз керівництво «Укрпошти» скеровує листи-звернення до уряду і галузевих міністерств з проханням дозволити бюджетним установам проводити передплату за державний кошт. Це має повернути втрачені минулого року обсяги відомчої передплати і місцевих видань.

Задля кращої організації роботи листонош і пересувних відділень в «Укрпошті», за словами Ігоря Смілянського, повністю змінюють IT-платформу.

– Наша мета – перейти на сучасні форми роботи, і протягом наступного року ви побачите дійсне покращення. Те, що ми повністю оцифруємось, в особистому кабінеті для видавців ви кожного дня зможете бачити обсяги продажів, ми зможемо подавати щоденні звіти з передплати. Передплату можна буде оформити у декілька кліків. Листоноші також отримують девайси, які позбавлять їх від паперової писанини при оформленні передплати. Своєю чергою отримуємо можливість чіткого контролю пересування і роботи листонош та пересувних відділень, – ділиться найближчими планами Ігор Смілянський. 

Редактори – учасники дискусії уже вкотре порушують питання про необхідність оприлюднення в місцевих газетах графіків руху пересувних відділень. Знову і знову звучали скарги на невчасну доставку газет. Наводили приклади, коли пересувне відділення доїжджало до села раз на два, а то й три тижні. Звісно, що в тих селах люди відмовляються від передплати. Про це говорили Олександр Кульбака зі Слов’янська, Олексій Пасюга з Великої Писарівки, що на Сумщині.

Марина Животкова з Троїцького Луганської області, Надія Забокрицька  з Бродів Львівської області запитують, чи можна сподіватися, що листоноші пересувних відділень доноситимуть газети передплатникам до двору, а не залишатимуть їх пачками? В Бродах, наприклад, були випадки, коли губилися і не знаходилися пачки газет.

Ігор Смілянський запевняє, що пачками газети залишати заборонено, їх повинні розносити за адресами листоноші пересувних відділень. Якщо не так – листоношу буде звільнено.

Водночас секретар НСЖУ Володимир Данилюк з Луцька, Наталя Ватуля з Хорола  Полтавської області на власних прикладах доводять, що на місцях, де менеджери «Укрпошти» на партнерських засадах співпрацюють з місцевою владою і редакціями, проблемні ситуації, як правило, розв’язуються без ускладнень.

Ірина Чуніхіна з Долинської, що на Кіровоградщині, Віра Мальчук із Славути Хмельницької області, Ігор Терлецький з Городенки Івано-Франківської області  переймаються скороченням стаціонарних відділень. В Кіровоградській області це призвело до великих черг у працюючих відділеннях. На Хмельниччині з початком роботи пересувних відділень поштові працівники стаціонарних відділень перебувають у невизначеному стані щодо свого подальшого працевлаштування. До того ж, Ігор Терлецький пропонує переглянути місця дислокації автомобілів пересувних відділень, щоб не доводилося їм «намотувати» зайві кілометри, втрачаючи час на доставку преси. 

Між тим, директор департаменту поштових послуг «Укрпошти» Сергій Гречко відзначає:

– Передплатна кампанія-2022 розпочата вчасно, до 20 вересня вся наша мережа об’єктів поштового зв’язку по всій території України була наповнена інформацією про ціни, умови доставки, рекламу і т.д. Маємо амбіції вийти на показник, що був у нас на 1 липня 2021 року, – разовий тираж шість мільйонів примірників. Уже доставлено в регіони надруковані чіткі інструкції для роботи пересувних відділень – як працювати з передплатою, оформляти абонемент тощо. Це допоможе краще орієнтуватися новим людям, які прийдуть на роботу в поштову мережу. Розроблено чіткі умови заохочення і преміювання працівників, які проводять передплату.

Підсумовуючи дискусію, голова НСЖУ Сергій Томіленко запропонував від  середини листопада системно відслідковувати і оприлюднювати графік відновлення тиражів (за регіонами). Це дасть можливість простежити, де передплата ведеться на належному рівні, а якій області, де спостерігається відставання від минулорічних показників, варто більше приділити уваги. Цю ідею підтримав генеральний директор Укрпошти Ігор Смілянський.

Також Сергій Томіленко каже:

– Сьогодні нарада об’єднала півтори сотні редакторів з усіх регіонів України. Це означає, що питання передплати хвилюють і вимагають свого вирішення. Як уже не раз говорилося, головний виклик для локальних газет не діджиталізація, а карколомні зміни, що відбуваються в доставці преси. Треба створити експертну робочу групу від Національної спілки журналістів України, яка співпрацюватиме з керівництвом «Укрпошти». До роботи в групі залучатимуться активні редактори, які надавали пропозиції щодо кращої співпраці медіа і пошти.  Зокрема, в робочому форматі можна буде відпрацьовувати питання графіків роботи пересувних відділень, маршрути їхнього руху, взаємодії з органами місцевої влади тощо.

http://jerait.com