Аргументи НСЖУ та газетярів почуті

http://jerait.com

Кабмін дослухався до аргументів редакторів національних та місцевих газет, Національної спілки журналістів України, Української асоціації медіабізнесу та Асоціації незалежних регіональних видавців - та відмовився від ініціативи заборонити ввезення до України газетного паперу походженням з РФ.

У ситуації, коли вітчизняне виробництво газетного паперу є мінімальним, заборона на імпорт могла би стати «нокаутом» для українських газет, які потерпають від економічної кризи, спричиненої пандемією, та від різкого реформування «Укрпошти».

Як зазначив голова НСЖУ Сергій Томіленко, - одномоментна заборона на імпорт газетного паперу могла би призвести до дефіциту, а потім до різкого стрибка на цей стратегічно важливий товар для інформаційної безпеки України. Наслідком здорожчання паперу стає здорожчання газет для українських читачів, відповідно є ризик масового закриття українських газет, втрата робочих місць та позбавлення українців доступу до джерел інформації.

Водночас, через розробку та втілення Урядом заходів із підтримки української преси, забезпечення виробництва вітчизняного газетного паперу, допомогу у становленні економічної стійкості українських газет варто приймати рішення, які стратегічно спрямовані на посилення незалежності інформаційного простору від постачань з РФ.

Уряд відправив Постанову № 269 від 29 березня 2021 року на доопрацювання, а тепер оприлюднив її за датою 1 квітня, вилучивши пункт про заборону постачання газетного паперу. Ось результат трьох днів напружених консультацій...

http://jerait.com