Журналістам про актуальне

http://jerait.com

«Електронні послуги Пенсійного фонду-2», - такою була тема прес-конференції для журналістів восьми областей України, а саме: Дніпропетровської, Запорізької, Кіровоградської, Полтавської, Харківської, Сумської, Донецької та Луганської (неокуповані території), яку фонд провів за підтримки Проекту Агентства США з міжнародного розвитку “Трансформація фінансового сектору”.

Спікер зустрічі - заступник голови Головного управління Пенсійного фонду України Ірина Ковпашко детально розповіла працівникам мас-медіа про електронні послуги, які вже працюють і про нові, створені для зручності і більш оперативного вирішення проблем українських пенсіонерів, а також продемонструвала цікаві та пізнавальні ролики соціальної реклами: що дають нові сервіси і як ними користуватися.

Серед них - автоматичне призначення пенсій, послуга, яка запроваджена з 1 липня, і вже показала свою ефективність та затребуваність. Цей сервіс дозволяє надати всю необхідну для призначення пенсії інформацію завчасно  та провести перевірку наявних у Пенсійному фонді даних.

Алгоритм доволі простий: користувач, який ще не є пенсіонером, заходить на вебпортал Пенсійного фонду з використанням кваліфікованого електронного підпису (КЕП), заповнює атрибути анкети (заяву; загальні дані; дані документу, що посвідчує особу; адресу проживання та реєстрації; дані щодо обраного способу виплати призначеної пенсії та отримання пенсійного посвідчення). До анкети додаються скановані копії документів (обов’язкові та ті, які  людина вважає за необхідне надати) для підтвердження її права на певні доплати та пільги при нарахуванні пенсії. Далі користувач підписує анкету-заяву КЕП та надіслає її до органу Фонду.

За результатами опрацювання анкети-заяви він отримає інформацію про автоматичне призначення пенсії, дату такого призначення та розмір пенсії за допомогою СМС повідомлення, засобами вебпорталу та через мобільний додаток.

Таким чином, пенсія призначається автоматично при досягненні пенсійного віку. При цьому немає необхідності додатково звертатись та особисто відвідувати органи Пенсійного фонду.

З початку роботи сервісу, тобто з 1 липня нинішнього року, подано вже 6,5 тисяч анкет-заяв на автоматичне призначення пенсії, з яких опрацьовано 94,2 %. Запорізьким журналістам особливо цікаво було дізнатися, що першою в країні автоматично нараховану пенсію отримала наша землячка – Тетяна Михайлівна Білоцерковець з Приморського району. 

Ще один новий сервіс - мобільний застосунок “Пенсійний фонд”. Він забезпечує доступ до особистого кабінету на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України у зручному форматі з мобільних пристроїв (смартфонів та планшетів) з використанням ключа кваліфікованого електронного підпису (який раніше називався ЕЦП) – доступний повний набір можливостей мобільного додатка або попередньої реєстрації на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України – в цьому випадку дані користувача знеособлюються.

Сервіс мобільний застосунок “Пенсійний фонд” дозволяє:

- подати заяву на призначення або перерахунок пенсії, в тому числі за принципом “одне відвідування”, що передбачає подання документів для призначення пенсії виключно в електронному вигляді зі зверненням до сервісного центру тільки за отриманням пенсійного посвідчення; подати запит для внесення змін до пенсійної справи; 

- отримати та завантажити до мобільного пристрою електронні документи з реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, які доступні в особистому кабінеті;

- переглянути відомості з Реєстру застрахованих осіб (анкетні дані, надана роботодавцем (страхувальником) інформація про заробітну плату, сплачені на користь особи страхові внески, набутий страховий стаж) та з електронної пенсійної справи;

- одержувати та переглядати повідомлення від Пенсійного фонду України, відстежувати стан опрацювання звернень до Пенсійного фонду України.

За даними на 1 вересня 2020 року майже 150 тисяч осіб завантажили мобільний застосунок “Пенсійний фонд”.

Досвідом впровадження нових сервісів для громадян поділилися з журналістами голова Головного управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області Юрій Козак та в режимі он-лай керівники Головних управлінь фонду  в Донецькій, Запорізькій, Кіровоградській, Полтавській, Сумській, Харківський, Луганській областях.

Спікери детально відповіли на численні запитання журналістів. Працівники мас-медіа, в свою чергу, відзначили відкритість Пенсійного фонду України для преси і плідну співпрацю з медійниками  в інтересах людей. Адже ЗМІ, отримавши інформацію з перших вуст, зроблять її загальновідомою, і кожен громадянин України зможе ними скористатися без зайвого клопоту і витрачання часу. 

Оксана Калініченко

http://jerait.com