Міжнародна федерація журналістів розробила рекомендації на період коронавірусу для працівників медіа

http://jerait.com

З перших тижнів пандемії COVID-19 Міжнародна федерація журналістів наголошувала на необхідності вжити заходів для безпечної роботи працівників медіа.  Одне з основоположних прав громадянина – право на інформацію. Якісна інформація, як її розуміє Міжнародна Федерація Журналістів (МФЖ), можлива лише в безпечному середовищі, де свободу вираження поглядів, свободу слова та право на інформацію справді поважають.

Хоча коронавірус COVID-19 обмежив більше, ніж третину населення світу, через запровадження безпрецедентних заходів в сфері охорони здоров'я, соціальній та економічний сферах, журналістам, як ніколи, важливо публікувати якісну інформацію. І це варто робити, дотримуючись заходів власної безпеки. Тому МФЖ розіслала своїм членам рекомендації для журналістів та працівників ЗМІ, незалежно від виду медіа (друковані ЗМІ, телебачення, радіо, Інтернет).  

Ентоні Беланжер. Генеральний секретар МФЖ

Міжнародна федерація журналістів об’єднує 187 журналістських організацій зі 146 країн світу і представляє понад 600 тисяч працівників медіа. Штабквартира МФЖ розташована в Брюсселі. Серед завдань федерації – захист професійних та трудових прав журналістів, свободи слова і самовираження, демократії і плюралізму. Організація розробила і прийняла Глобальну хартію етики для журналістів, а також створила Міжнародний фонд безпеки для надання гуманітарної допомоги журналістам у біді. 

Національна спілка журналістів України є членом Міжнародної федерації журналістів з 1994 року. У партнерстві з МФЖ спілка проводить моніторинг «Індекс фізичної безпеки журналістів в Україні». За поданням НСЖУ федерація неодноразово виступала на підтримку українських журналістів, які незаконно переслідувалися російською владою, а також на окупованих територіях Донбасу. У консультаціях із федерацією спілка сформулювала принципи «Декларації на захист свободи слова», яку запропонувала підписати кандидатам на президентських і парламентських виборах в Україні 2019 р.

Світ сколихнула хвиля поширення коронавірусу COVID-19 і, на жаль, журналісти по всьому світу не стали винятком. Професійні спілки співпрацюють з роботодавцями та урядами для вирішення питань, що хвилюють працівників і виникають внаслідок поточної кризи, та надають підтримку й поради членам через свої філії. З цією метою Міжнародна Федерація Журналістів (МФЖ), найбільша у світі журналістська організація, що представляє понад 600 000 членів у 146 країнах, публікує ці поради, які ґрунтуються на рекомендаціях експертів у сфері охорони здоров’я та профілактики захворювання. 

Перш за все, вони стосуються правил безпеки на робочому місті. Роботодавці повинні розцінювати спалах коронавірусу як загрозу здоров'ю і безпеці та виконувати обов'язки із забезпечення свого персоналу.

Медіапрацівники та організації повинні бути в курсі та дотримуватися рекомендацій та порад, опублікованих Всесвітньою організацією охорони здоров'я (ВООЗ) щодо захисту від коронавірусних захворювань.

Слід серйозно розглянути можливість роботи з дому, аби зменшити ризики зараження вірусом в офісі.

Журналісти та інші медіапрацівники повинні працювати лише за умови гарного самопочуття та не приходити на робоче місце, коли у них є симптоми зараження коронавірусом.

Офісне обладнання та приміщення повинні регулярно дезінфікуватися та прибиратися, особливо якщо це зони/об’єкти загального користування. 

Відрядження під час кризи можуть викликати занепокоєння у працівників ЗМІ, їхніх сімей та роботодавців. Тому необхідність відрядження обов’язково має обговорюватися, з урахуванням рекомендацій від медиків і стану здоров'я співробітника. 

 Під час коронавірусу працівники медіа повинні мати право відмовитися від відрядження - як міжнародного, так і в середині країни, - без жодних санкцій із боку роботодавців, якщо це відрядження може становити реальну небезпеку для їхнього здоров'я та життя.

Журналісти, що подорожують, повинні бути готові до перевірки на коронавірус після прибуття та до можливих перевірок наявності необхідних вакцинацій, які повинні бути зроблені перед від’їздом. 

Деякі предмети особистого захисту – такі, як захисні рукавички та дезінфікуючі засоби, - слід придбати перед поїздкою, оскільки їх може не бути в наявності в місті прибуття.

Журналістам та медіапрацівникам рекомендується бути надзвичайно обережними через підвищений ризик у випадку відвідування медичних установ. 

Такий же ризик виникає під час контактів із тваринами. У таких випадках наполегливо рекомендується одягати захисні рукавички та регулярно мити руки з милом або використовувати засоби для дезінфекції рук. 

Для студійних програм доцільно організовувати відеовключення замість особистих виступів - для обмеження кількості присутніх в одному місці осіб. Для інтерв'ю кореспондентам варто використовувати подовжувачі для своїх мікрофонів, щоб забезпечити безпечну дистанцію та знизити ризик зараження. 

Важливо відстежувати місцеві новини для моніторингу оголошених заходів із охорони здоров'я – таких, як обмеження на пересування, - що можуть бути запроваджені у будьякий момент. 

Також можуть бути запроваджені додаткові обмеження щодо роботи преси у вигляді заборони доступу до окремих районів, запровадження або скасування акредитацій, а також спроби знищення відео- та аудіозаписів. Журналістам дуже важливо якомога швидше надсилати копії матеріалів до їхньої редакції, аби забезпечити себе резервними копіями. 

Журналістські організації повинні закликати роботодавців підтримати журналістів-фрілансерів, на доходи яких впливає коронавірус, сплативши їм за роботу, яка не була завершена через COVID-19. Роботодавці також можуть розглянути можливість виплати авансів своїм позаштатним співробітникам, щоб допомогти їм в умовах карантину. 

Журналістські організації також повинні виступати за включення журналістів-фрілансерів до державних пакетів фінансової допомоги. 

Національна спілка журналістів України

http://jerait.com