Зустріч, яка згладжує гострі кути

http://jerait.com

На базі редакції міськрайонної газети «Новий день» цього року було створено дискусійний майданчик для діалогу з громадськістю щодо вирішення актуальних  питань, які турбують громадськість Мелітопольського району та Мелітополя. Проект втілюється в рамках проекту «Посилення економічної самостійності та цінності місцевих медіа для місцевої громади» Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні та ГО «Українська асоціація медіа бізнесу».

Це вже четверта  зустріч. Раніше були розглянуті такі теми, як «Наступність у навчанні ДНЗ і початкової школи в період реформування освіти в Мелітопольському районі»,  «Перспективи професійних навчальних закладів та працевлаштування молоді» і тема розвитку зеленого туризму на Мелітопольщині.

Тема, що обговорювалася в Новобогданівці – «Гострі кути об’єдннання громад» - зараз дуже актуальна, оскільки всі громади району саме перебувають у процесі об’єднання або, як Новобогданівська об’єднана територіальна громада, починають жити по-новому. В ході зустрічі планувалося порушити гострі питання формування бюджету громад, проблеми кадрів, освіти та роботи у старостинських округах. У присутніх з’явилась можливість поділитися досвідом та задати питання, що їх турбують.

На зустріч зібралися представники Мелітопольської районної ради, Новобогданівської, Новомиколаївської, Терпіннівської, Семенівської, Фруктовської, Мордвинівської, Промінівської, Світлодолинської, Новенської та Астраханської сільських рад, Запорізького Центру розвитку місцевого самоврядування, Запорізького регіонального відділення Асоціації міст України.

Наразі в Мелітопольському районі діє 2 громади — Новобогданівська та Мирненська — і ще 2 перебувають в процесі оформлення (Семенівська та Новенська). Вони об’єднають більшу частину району. Процес формування громад проходив нелегко. Першими у 2017 р. на такі зміни зважилися у Новобогданівській сільській раді, яка об’єдналася із сільською радою сусіднього району. Представники ОТГ поділилися з присутніми своїм досвідом, розповіли, через які проблеми пройшли і чого, на їхню  думку, треба уникати в процесі формування ОТГ, ділилися досвідом наповнення і формування бюджету ОТГ, збереження об’єктів соціальної сфери і вирішення проблем, які виникають.

Причому, звучали голоси як на користь, так і з критикою об’єднання.

Підвела підсумки зустрічі редакторка газети «Новий день» Діляра Кудусова:

— Дуже цінним було те, що фахівці із Запоріжжя приїхали і змогли відповісти на всі питання. Сподіваюся, що зустріч буде корисною для вас, що ви почули, дізналися щось важливе для вашої подальшої роботи. А дискусійний майданчик газети «Новий день» і надалі буде продовжувати роботу. Виявилося, що громаді важливі такі зустрічі. За "круглим" столом ми разом шукали, радилися і підказували найбільш практичне вирішення наболілих питань. Захід, організований нами об'єднує, а це цінно для редакції. Також пишаємося тим, що створили актуальний і важливий для громади дискусійний майданчик міськрайонної газети "Новий день" безпосередньо на території Мелітопольського району.

http://jerait.com