Як мелітопольські журналісти вчилися караїмські пиріжки готувати

http://jerait.com

Немає жодного караїмського національного або міського інтернаціонального свята в Мелітополі, де серед фірмових страв цього давнього і дуже талановитого народу не були б представлені традиційні караїмські пиріжки з м'ясом. Хтось, можливо, скаже: «Подумаєш, дивина, - пиріжки! Що в них незвичайного?» І буде тисячу разів неправий, тому що навіть тільки їх аромат зводить з розуму! Про дивовижний смак вже годі й говорити!

Недарма ж «Традицію приготування ет аяклак (караїмського пиріжка з м'ясом)» Міністерство культури України в листопаді цього року внесло в Національний перелік елементів нематеріальної культурної спадщини України поряд з «Традицією гуцульської писанки» і «Традицією обряду Водіння Куста» в селі Сварицевичі Дубровицького району Рівненський області ». І сталося це завдяки досвіду караїмів Мелітополя.

Тепер і журналісти міськрайонної газети «Новий день» та сайту MLTPL.City навчилися їх готувати. А долучила їх до секретів національної кухні одна з старійшин караїмської громади Мелітополя Софія Ялпачік. Почала, як годиться, з теорії, а потім журналісти під її керівництвом перейшли до практичної частини майстер-класу. Начебто, і кружечки тіста розкатали відповідно до рецепту, і м'ясну начинку поклали, а ось защипування країв для першого разу вийшло не дуже красивим. Зрозуміли, що доведеться потренуватися ще й вдома.

А поки журналістські пиріжки готувалися в духовці кафе «Чир-чир», в національно-культурному центрі «Кале», Софія Геліївна Ялпачик познайомила «акул пера» з рецептами інших страв караїмської кухні. А потім всі разом смакували пиріжками, виготовленими власними руками. 

На знак подяки за майстер-клас головний редактор газети «Новий день», голова Мелітопольської міськ-районної первинної організації ЗОО НСЖУ, заслужений журналіст України Діляра Кудусова вручила Софії Ялпачік кольоровий фірмовий календар на новий 2019 рік.

Ірина Левченко

http://jerait.com