«Укрпошта» - газета – читач: як зробити співпрацю партнерською?

http://jerait.com

Саме ця тема стала лейтмотивом зустрічі головних редакторів обласних та міськрайонних газет Запоріжжя з директором обласної дирекції «Укрпошти» Олексієм Руіним, яка відбулася в прес-центрі «Журналіст». Були обговорені питання передплатної кампанії, доставки видань в села, реформування «Укрпошти» та розвитку співпраці.

Звичайно ж, журналістів турбувало значне здорожчання послуг пошти, однак це найболючіше питання залежить лише від Головної дирекції, яка не йде ні на які компроміси, попри жорстку послідовну позицію Держкомітету телебачення та радіомовлення, Національної спілки журналістів України, самих газетярів та громадських організацій. Цю проблему може вирішити тільки Уряд, до якого і спрямоване звернення НСЖУ та Громадської ради Держтелерадіо, підтримане всіма газетярами України.

Але є ціла низка проблем, які можливо і терміново слід вирішити на місцевому рівні. Про це запорізькі газетярі аргументовано розповіли Олексію Руіну. Мова йде про скорочення поштових відділень та листонош у селах, несвоєчасну доставку видань або відсутність доставки взагалі, на що постійно скаржаться мешканці сільських територій. Графіки, розроблені дирекцією для доставки періодики та поштових відправлень по селах, часто не узгоджені з графіком виходу газет, неналежним чином організований або відсутній взагалі продаж періодики. Внаслідок чого редакціям повертаються нереалізовані тиражі практично в тому ж обсязі, який передається для продажу. Окрім того, «Укрпошта» невчасно розраховується з газетярами за проведену передплату видань.

Розмова була конкретною – з прикладами з районів та сіл. А отже, у керівництва Запорізької дирекції державного монополіста – «Укрпошти» є над чим працювати. Це, підбиваючи підсумки розмови, відзначив О.О. Руін. Були досягнуті і певні домовленості про спільні зусилля щодо активізації передплати та удосконалення графіків доставки газет у села. 

В цілому, розмова мала певний конструктив. Хоча, і це ще раз підкреслили учасники зустрічі, кардинально змінити ситуацію можна тільки за реалізації державної політики підтримки друкованих ЗМІ. 

НСЖУ та редактори газет вимагають від Міністерства інфраструктури України зупинити зростання тарифів на приймання та доставку вітчизняних друкованих видань за передплатою, зробити послуги пошти більш якісними, як того вимагають люди.

Валентина Бистрова

http://jerait.com