Зустріч запорізьких журналістів з командою НАБУ

http://jerait.com

У прес-центрі «Журналіст» ЗОО НСЖУ відбулась зустріч з директором Харківського територіального управління Національного антикорупційного бюро України (до юрисдикції якого входить Запорізька область) Юрієм Кравченком та членом Ради громадського контролю НАБУ Артемом Романюковим. Послухати звіт про результати роботи НАБУ за I півріччя 2018 року зібрались представники ЗМІ та громадськості.

Місією НАБУ, унікального правоохоронного органу, створеного з нуля у незалежній Україні, є очищення влади від корупції, руйнування злочинних схем раніше «недоторканних» топ-чиновників заради побудови та розвитку успішного суспільства та ефективної держави.

Насамперед Юрій Кравченко зазначив, що вже через 8 місяців роботи бюро детективи внесли до єдиного реєстру досудових розслідувань чотири кримінальні правопорушення та дали старт розслідуванням. У I півріччі 2018 року детективи НАБУ (212 осіб) завершили розслідування низки гучних справ, зібравши достатньо доказів корупційної діяльності високопосадовців. Зокрема, «бурштинова справа», розкрадання 149 млн. грн. при закупівлі палива для Міністерства оборони, до суду скеровано провадження за фактом 695 млн. грн. збитків ДП «СхідГЗК» та ДП «НАЕК «Енергоатом» та інші. Станом на 30.06.2018 в роботі знаходиться 683 провадження, 143 скеровані до суду. Накладено арешт на 603 млн. грн., 2 млн. євро, більш ніж 411 тис. дол. США, на сотні об`єктів майна.

З набуттям чинності Закону України «Про Вищий антикорупційний суд» суспільство отримає справедливе судочинство по переданих до суду справах.

Рік тому почав діяти структурний підрозділ центрального управління НАБУ для комунікації з громадськістю та ЗМІ - Харківське територіальне управління, юрисдикція якого поширюється на 7 областей: Харківську, Сумську, Полтавську, Дніпропетровську, Запорізьку, Луганську, Донецьку (у тому числі територію проведення ООС). За перше півріччя 2018 року надійшло 233 звернення, на особистий прийом звернулись 43 особи. Процент звернень із Запорізької області становить десь 14-15 відсотків. 

Скаржаться, здебільшого, на правоохоронні органи, на діяльність судів, органи місцевого самоврядування та органи виконавчої влади. Працює гаряча телефонна лінія, можливо надіслати на електронну адресу анонімне звернення. Інформація теруправління надається на сайті «Відкритий офіс», у Facebook та Instagramm.

Про завдання Ради громадського контролю, створеною при НАБУ розповів журналістам її член Артем Романюков. Одним з повноважень Ради є дієвий, «без ознак декоративності», вплив на кадрову політику, участь в засіданні Дисциплінарної комісії НАБУ, відслідковування (з відеозаписом) ходу розгляду справ, переданих до суду, задля оприлюднення. Наразі моніторяться 45 справ, які обділені увагою журналістів, розглядаються в регіональних судах.

В ході зустрічі гості довели, що зруйнувати корупційні схеми в Україні цілком реально. 

Команда НАБУ хитнула касту недоторканих. Але, як відзначає його голова Артем Ситник, говорити про сталість здобутків можна бууде після набуття чинності остаточних вироків суду та конфіскації незаконно набутого майна в дохід держави.

Олена Морозова

http://jerait.com