54-й «Поетичний травень» на Запоріжжі розпочався

http://jerait.com

В прес-центрі «Журналіст» ЗОО НСЖУ відбулась зустріч медійників з представниками когорти запорізьких письменників та поетів з нагоди початку «Поетичного травня на Запоріжжі», започаткованого Петром Ребром ще у 60-ті роки минулого століття. Спілкувалися з журналістами майстри красного слова Олександр Медко, голова обласної організації Національної спілки письменників України, Ольга Стадніченко, заступник голови організації, доцент Запорізького національного університету, літературознавець, відомі поети та письменники Микола Білокопитов, Костянтин Сушко, Вікторія Сироватко, Пилип Юрик.

Як зазначив на початку голова нашої письменницької організації Олександр Медко, цього року традиційне свято набуло нового творчого підйому, свіжості думок та поетичних образів. Воно вперше проводиться спільно із Запорізькою обласною організацією НСЖУ. 

Доволі широка і географія в «Поетичного травня». Літератори вже відвідали Кушугум, Балабіно, Оріхів, Вільнянськ, Новомиколаївку. А попереду Василівський, Більмацький, Вільнянський райони, м. Мелітополь. В програмі заходів також - книжковий фестиваль-ярмарок в обласній універсальній бібліотеці, презентація на малій батьківщині Петра Ребра у Білоцерківці, урочисте перейменування вулиць в с. Андріївка Вільнянського району на честь відомих поетів, які там народилися, жили і творили. Це Олександр Стешенко, Микола Лиходід, Анатолій Рекубрацький. Цей захід також проводиться спільно з ЗОО НСЖУ.

Своєрідним апофеозом свята стане гала-концерт, який вперше за всю історію підготував колектив ТЮГ. Сценарій, режисура, все дійство – справжня театралізована постанова.

Як зазначила Наталя Кузьменко, голова ЗОО НСЖУ, проведення святкових заходів у цьому році разом з журналістською спільнотою є знаковим. В запорізькому регіоні останнім часом відбуваються зміцнюється співпраця творчих спілок. Є досвід проведення заходів разом зі спілками художників та фотохудожників, тепер до цього дружнього кола увійшли ще й письменники. Адже багато з них водночас є членами НСЖУ.

Запорізька обласна організація НСЖУ в рамках поетичного травня оголошує конкурс поезій серед журналістів. До дня журналіста, в червні, планується спільне з письменниками проведення благодійного аукціону на підтримку творчих колег, які потребують нашої допомоги.

Запорізькі письменники передали в дарунок обласній організації НСЖУ 11 щойно надрукованих у видавництві «Дике Поле» різножанрових книжок запорізьких авторів, серед яких проза, вірші, літературні дослідження, гумор, фольклор епохи соціалізму і навіть фантастика. Окремо виділяється антологія «Письменники Запорізького краю (кінець ХХ початок ХХІ століття) видана вперше за 20 років. В книгу увійшли вибрані твори 37 письменників Запорізької області, членів Національної спілки письменників України, життєвий і творчий шлях яких тісно пов'язаний із Запорізьким краєм.

Це - значна подія для запорізької спільноти, бо літератори мають змогу презентувати нові книги вперше за останні 10 років. На цей масштабний проект у галузі книговидання з обласного бюджету у 2017 році було виділено 320 тис. грн., ще 400 тис. грн.. заплановані на 2018 рік.

Олександр Медко зазначив, що це досить унікальний досвід, адже мало областей можуть похвалитися виданням книг місцевих авторів у таких форматах. Презентації книг уже відбулися у Будинку Письменника м. Києва, в обласній державній адміністрації, на Маріупольській книжковій толоці, в школах та бібліотеках.

Наприкінці зустрічі Ольга Стадніченко анонсувала початок ще одного заходу - Всеукраїнського конкурсу молодих поетів і виконавців авторської пісні імені Марини Брацило «Хортицькі дзвони». Головні організатори - ЗНУ та Департамент освіти і науки Запорізької міської ради, оголошують про старт прийому творчих доробків конкурсу-2018, який вже вп`яте проводиться в пам'ять про нашу землячку, поетесу та пісняра Марину Брацило.

Олена Морозова

http://jerait.com