Доступне житло в Україні: міф чи реальність?

http://jerait.com

У прес-центрі ЗОО НСЖУ «Журналіст» відбулась зустріч представників запорізьких мас-медіа з народним депутатом України, заслуженим будівельником Петром Павловичем Сабашуком. Слід зазначити, що з журналістами його пов’язують ділові партнерські стосунки. Він цікавий для них перш за все як ініціатор багатьох суспільно-корисних та благодійних справ, який охоче спілкується з мас-медіа, бере участь у благодійних заходах.

Заснована ним компанія «Рассвет» (нині він тут - голова Наглядової ради), вже протягом багатьох років, в умовах будівельної кризи зберегла потужності та з успіхом зводить сучасне енергозберігаюче житло для мешканців міста в одному з найбільших мікрорайонів – Південному. Народний депутат став одним з ініціаторів програми доступного житла і нині, спільно з міською владою, працює над втіленням її в життя.

За офіційними даними в Україні 657,2 тисяч сімей перебувають у чергах на покращення житлових умов. Виділених з бюджету 30 млн. грн. у цьому році було занадто мало, щоби якось вирішити проблему. Бо на ці кошти можна придбати житло лише для 90 українських родин зі всієї країни.

Петро Сабашук, як заступник голови комітету Верховної Ради України з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства опікується проблемою розробки концепції доступного житла на державному рівні, з урахуванням позитивного досвіду наших європейських сусідів – Польщі, Німеччини, Фінляндії, різноманітністю та доступністю інструментів кредитування населення у цих країнах. Народний депутат разом з Державним фондом сприяння молодіжному житловому будівництву запрошує долучитися всіх бажаючих до підготовки проекту Закону щодо комплексного врегулювання питання впровадження нових і реалізації існуючих програм з забезпечення житлом різних категорій громадян.

За ініціативою Петра Сабашука та завдяки підтримці міського голови Володимира Буряка в Запоріжжі цього року для програми «Доступне житло» з місцевого бюджету було виділено 4 млн .грн., що дало змогу придбати 8 нових квартир. Окрім цього, в 2017 році по програмі кредитування «50х50» 4 запорізьких родини змогли придбати собі житло в новобудовах. Із них три родини внутрішньо переміщених осіб та одна родина учасника бойових дій в АТО. Народний депутат сподівається, ця ініціатива знайде своє продовження у наступному році.

На запитання журналістів, як можуть запоріжці стати учасниками програми «Доступне житло» у Запоріжжі, народний депутат найперше порадив бажаючим зареєструватися у черзі Фонду молодіжного будівництва. Бо програма буде розвиватися і Ті, хто стоїть в черзі, може з часом реально вирішити свою житлову проблему.

Петро Сабашук також розповів журналістам про енергоефективні новації, які запроваджує вже зараз домобудівний комбінат при спорудженні нового житла, що здешевлює плату за тепло у 2 або 5 разів.

Дуже цікавою була розповідь народного депутата про роботу у Верховній Раді та відповіді на численні запитання.

В цілому Петро Сабашук з великим оптимізмом оцінює впровадження децентралізації, що дає поштовх для розвитку міст та сільських громад. Так, у Запоріжжі у 2017 році було отримано 25 млн. грн. субвенцій з державного бюджету на капремонти та придбання обладнання медичних закладів, будівництво дитячого садка. 

Позитивно оцінює народний депутат і впровадження революційних реформ: пенсійної, освітньої, медичної. І навів чимало аргументів на їх користь, які багато в чому змогли переконати журналістів. 

Для реалізації ініціатив економічного розвитку міста народний депутат України Петро Сабашук співпрацює з усіма структурами та підприємствами, не зважаючи на їх політичну приналежність. Він переконаний, що лише об’єднавши зусилля, можна принести найбільшу користь громаді, захист інтересів якої для депутатів всіх рівнів і є, власне, змістом їхньої роботи і сферою їхньої відповідальності. 

Олена Морозова

http://jerait.com