«Зворушлива пісня веселкою лине над степом широким, над сивим Дніпром…»

http://jerait.com

До прес-центру «Журналіст» ЗОО НСЖУ на творчу зустріч з медійниками завітали гості з Народного ансамблю «ПЕРНАЧ»: Олександр Мацкевич, керівник ансамблю; Наталія Костюк, хормейстер, музика-мультіінструменаліст, аранжувальник; Олена Піддубна, учасниця ансамблю, співачка, журналіст.

У листопаді 2017 Народному ансамблю виповнилося 28 років. За часи свого існування у колектива відбулося понад 1000 концертів. І всі, без винятку, благодійні, бо серед шанувальників творчості багато пенсіонерів та малозабезпечених.

Ще у 1992 році за рішенням Президії Ради Федерації незалежних Профспілок України ансамблю було присвоєно звання «Народний самодіяльний колектив», а в 2009 – звання «Заслужений колектив Українського козацтва».

Співочий колектив багаторазово приймав участь у фольклорних конкурсах, Всеукраїнських та міжнародних літературно-мистецьких святах і фестивалях, де здобував перемоги, призи та визнання. Неодноразово становився Лауреатом та переможцем конкурсів в Україні, Білорусі, Польщі.

У творчого колективу відбулося багато гастролей в Україні і поза її межами. Тільки в Польщі «Пернач» побував сім разів. Серед них, у 2006 році, у якості гостя – колектива, що зробив гідний внесок в розвиток дружби між братніми українським і польським народами, отримав запрошення у місто Краків на зустріч з Папою Римським Бенедиктом ХVІ.

Сьогодні ансамбль налічує 34 співаків. Музичний супровід – це два баяніста- музиканти ансамблю Наталія Костюк, Павло Налівкін та ще двоє – викладач музичної школи, композитор і виконавець Олексій Жужа і народний самородок, майстер імпровізації Володимир Міняйло. 

«Пернач» - це велика, щира родина, куди приходять разом з дружинами чоловіки, а тепер вже з дітьми. Наразі, у співочій підлітковій групі налічується 11 дітей, які дебютували в минулому році на Різдвяні свята.

Всі ці роки спонсором колективу виступав ГУМВС України в Запорізькій області. Допомагав костюмами, придбанням інструментів, транспортом для гастролів. 

Засновник ансамблю, Григорій Вербицький, в наступному році святкуватиме своє 80-річчя. Зараз він на відпочинку. А пісні, де він автор музики, а іноді і слів, звучатимуть на концерті, який відбудеться 10 грудня у Палаці культури «Титан». 

На концерті глядачів очікує ціла купа сюрпризів, як виконавських, інструментальних, так і суто технічних. Сучасне обладнання ПК «Титан» дає можливість яскраво обрамити пісенний матеріал.

Серед 27 творів, які прозвучать на концерті, 20 –нові, як авторські, так і народні. В репертуарі українські, польські, болгарські, білоруські пісні, аранжовані Наталією Костюк та Павлом Налівкіним у народному дусі.

Глядачі побачать театралізовані дійства, що є родзинкою «Пернача», відеоряд, пісні запорізьких авторів Пилипа Юрика, Григорія Вербицького, прозвучать власні вірші.

На при кінці зустрічі гості подякували журналістам за теплий прийом. Тож нехай, як сказав поет, журналіст Пилип Юрик, «зворушлива пісня веселкою лине над степом широким, над сивим Дніпром».

Олена Морозова

http://jerait.com