Запорізькі журналісти у «Етноселі»

http://jerait.com

Сонячним осіннім ранком запорізьки медійники відправились в прес-тур до історико-туристичного комплексу зеленого туризму «Етносело», що розташувався у селищі Геленджик Вільнянського району. Організаторами прес-туру виступили Запорізька обласна організація НСЖУ, ГО «Дивосвіт», Центр «Мазалтов».

Комплекс «Етносело» - це пілотний проект в моделі відродження сіл України, започаткований у 2006 році групою ініціативних небайдужих людей на чолі з Інесою Носенко. Сьогодні Громадська організація «Дивосвіт» нараховує 40 членів, серед яких волонтери, юристи, вчителі, психолог, підприємці. Свою діяльність вважають соціальним підприємництвом, направленим на розвиток цієї території. Серед благодійних програм - відродження села, створення Парку історичних та етнічних періодів, проведення інтерактивних свят, прес-конференцій, семінарів, круглих столів, робота тренінгового центру. Суттєвим та дуже важливим напрямком діяльності є проектний менеджмент, який передбачає участь у міжнародних програмах, пошук партнерства з зарубіжними фундаціями та організаціями, підприємцями, волонтерами. 

Ще не так давно у Геленжику мешкало 400 осіб, була своя школа, амбулаторія, а тепер воно має статус депресивного села, налічує всього 44 двори і потребує великих витрат на реанімацію. Та команда першопроходців не зраджує мету, не буксує перед труднощами, а знаходять путі вирішення, хоч рахунок іде на роки. Так сьогодні уже можна похизуватися прекрасним озером, де тепер ростуть смачні риби – білий амур, карп та карась. Господарі пригощали журналістів рибацькою юшкою та смаженою рибкою. Навколо ставка розташувався парк з альтанками, гойдалками, кав`ярнею, сільським ярмарком, де можна не тільки побачити, але й відвідати сільську хатинку, юрту, землянку, вежу, покуштувати шашлик та смаколики. Відновлено три садиби, прибрані та покошені луки, побудована баня, закладений сад. Тут добре попрацювали художники з різних країн, розмалювавши все, що тульки можна картинами в українському народному стилі.

Але, пройшовши тернистий шлях від задумок до їх реалізації, Інеса Носенко та її помічники вирішили створити майданчик для запуску проектів самозайнятості в галузі зеленого сільського туризму. На семінарах та прес-конференціях діляться досвідом з усіма охочими, особлива увага приділяється інвалідам: для них тут працює спортивний майданчик, майстер класи та танцювальні заходи. А саме цього дня відбулась презентація тренажерів для інвалідів, які були виготовлені у рамках реалізації проекту «Ми - це місто» металургійного комбінату «Запоріжсталь». У «Етноселі» постійно відбуваються цікаві заходи – День села, шоу «Дефіле на селі», навіть свадьби. 

В усі пори року сюди приїздить багато сімей для відпочинку на вільному просторі, щоб подихати свіжим повітрям, надивитися українських краєвидів у колі щирих людей, а комусь і попрацювати – в селі роботи вдосталь. 

До дому журналісти повертались у гарному настрої, відпочинок у таврійських степах пішов нам на користь. Всі вирішили – навесні обов`язково повернемося сюди знову, щоб побачити нові досягнення та отримати ще одну порцію приємних вражень. 

Олена Морозова, фото Світлани Костюк

http://jerait.com