Річниця арешту українського журналіста Романа Сущенка. Акція-перформанс на підтримку в Укрінформі

http://jerait.com

29 вересня 12.00 – Акція, присвячена річниці незаконного арешту в Москві власного кореспондента Укрінформу у Франції Романа Сущенка.

Організатор: Українське національне інформаційне агентство “Укрінформ”.

Учасники: Колектив Укрінформу, 

Генеральний директор Укрінформу Олександр Харченко,

Голова Національної спілки журналістів України (НСЖУ) Сергій Томіленко,

Дружина Романа Сущенка - Анжеліка Сущенко,

Донька Романа Сущенка - Юлія Сущенко.

Коротко. У Києві у приміщенні Укрінформу відбудеться акція з нагоди річниці незаконного ув’язнення Романа Сущенка в Росії. Колеги Романа у футболках з його портретом запустять повітряні кульки, що символізують 365 днів журналіста за гратами. 

Зарубіжні та регіональні власні кореспонденти Укрінформу підтримають Романа своїм флешмобом, сфотографувавшись в бібліотеках різних міст України та світу з мініплакатом #FreeSushchenko. День арешту Сущенка співпадає із Всеукраїнським днем бібліотек. Для Сущенка читання книг стало чи не єдиним інструментом для того, щоб витримати нелегке випробування. За рік за гратами він прочитав половину бібліотеки СІЗО “Лефортово”. Наразі й сам почав писати книгу про те, як вижити у російській в’язниці.

У рамках акції у “Вікнах Укрінформу” відкрилася присвячена українському журналісту фотовиставка “Рік за гратами”. 

Укрінформ також закликає всіх небайдужих до долі українських політв’язнів підтримати Романа Сущенка, зробивши своє фото із написом #FreeSushchenko і розмістивши його 29-30 вересня у соцмережах.

Нагадаємо, що власного кореспондента Укрінформу у Франції Романа Сущенка, на порушення міжнародних правил, затримали 30 вересня 2016 року в Москві, куди він прибув із приватною поїздкою. 7 жовтня 2016 року йому було висунуто звинувачення у "шпигунстві". У ФСБ Росії заявили, що Сущенко є співробітником Головного управління розвідки Міноборони України. В ГУР МОУ спростували цю заяву. Напередодні річниці перебування Сущенко у СІЗО “Лефортово” Московський суд продовжив його арешт ще на два місяці - до 30 листопада 2017 року.

http://jerait.com