«Запорізька правда» стала учасником проекту ЄС з бізнес-консультування

http://jerait.com

За результатами конкурсного відбору газета «Запорізька правда» стала учасником програми з бізнес-консультування, який реалізують Фундація Томсон та МГО «Інститут регіональної преси та інформації» (IRMI), за підтримки ЄС у рамках широкомасштабного проекту «Голос місцевих ЗМІ».

Програма передбачає модульне навчання для керівників ЗМІ, малі гранти для проведення маркетингових досліджень та виробництва програм про наслідки конфлікту на сході України та анексію Криму (до 4 тисяч євро). Окрім цього, експерти Фундації Томсон та IRMI працюватимуть з журналістами відібраних ЗМІ над підготовкою новин у їхніх редакціях, надаватимуть поради з оптимізації робочого процесу та виробництва мультимедійного контенту на місцях, допоможуть з розробкою бізнес-плану подальшого розвитку видання. Окремо будуть підтримані чотири найкращих бізнес-проекти, які в результаті підготують медійники.

- З 68 ЗМІ, які подали заявки до участі, відібрали 8. Критеріїв відбору було багато, наприклад, бути регіональним медіа, працювати поблизу зони конфлікту або у регіоні, який прийняв багато ВПО. Серед вимог – назвати власника ЗМІ, мати уяву про бізнес-процеси у медіа-середовищі. Ми були відкритими для тих, хто знаходиться у процесі реформування, - коментує координатор проекту «Голос місцевих ЗМІ» Олена Садовнік.

Програма бізнес-консультування складається з кількох етапів. На першому редакцію відвідали експерти проекту Ангеліна Солдатенко (Німеччина) і Зураб Кодалашвілі 

(Великобританія) і обговорили із журналістами поточні проблеми та потреби, сформували пакет завдань до вирішення. Далі, виходячи з цієї інформації та висновків експертів, формується зміст триденних тренінгів для менеджерів ЗМІ, які відбудуться у Києві. А на місці у Запоріжжі щойно завершився 6-денний практичний тренінг для журналістів. Над вдосконаленням Інтернет-порталу видання із журналістами працював Зураб Кодалашвілі, а медіа-юрист Тарас Бойкович(Україна) допоміг вирішити низку юридичних питань, з якими редакція не змогла розібратись самотужки. 

- На даному етапі роль експертів – реально зрозуміти, чого не вистачає ЗМІ та до чого вони прагнуть. Що власне ми як тренери можемо їм запропонувати в цьому проекті, - каже експерт Фундації Томсона Зураб Кодалашвілі. – Структурувати подальше навчання, зробити його максимально таргетованим, підтримати журналістів у підготовці бізнес-плану. Процеси, що відбуваються в українських медіа, не унікальні. Є певні особливості, але й є світові тенденції, притаманні вашим ЗМІ. Важливе завдання – правильно оцінити те, що відбувається в українських ЗМІ, враховуючи світовий досвід.

Експерт IRMI медіа-юрист Тарас Бойкович вважає – у газети «Запорізька правда» багато плюсів, є й головне – довіра аудиторії. Тому завдання тренерів – допомогти зробити інформаційний продукт більш ефективним, зрозумілим, досягти результатівякнайшвидше.

Газета «Запорізька правда» увійшла в процес роздержавлення. Під час зустрічей обговорювалися питання, які є найбільш важливими: структурування роботи ньюс-румів, формат проведення соцдослідження аудиторії, розвитку онлайн-версій, підготовки універсальних журналістів, підвищення їхньої кваліфікації. Принципово важливо розроблення редакційної політики, концепції видань.

Експерти відмітили, що газета багато уваги приділяє соціальним проблемам. Зокрема, темі ВПО, розвитку громад. Особливо актуальним, за думкою керівництва редакції, є правова допомога у процесі роздержавлення.

- Всі пропозиції будуть враховані при формуванні програм тренінгів для керівництва редакцій, онлайн-консультацій та практичного навчання журналістів, - підтвердила експерт IRMI Ангеліна Солдатенко.

- Увага європейської спільноти до видання – це визнання нашого професіоналізму, - коментує виконуюча обов’язки головного редактора газети Наталя Зворигіна. - Це стимулює творчу думку в колективі, відкриває нам нові горизонти. Переконана, наші читачі дадуть належну оцінку тому прагненню до удосконалення, яке втілюють працівники «ЗП», і проголосують за нас, передплативши видання на послідуючий період.

http://jerait.com