З'їзд НСЖУ – початок нової роботи, перспективи та проблеми

http://jerait.com

В Києві пройшов ХIV з’їзд Національної спілки журналістів України. Обговорено роботу організації за п`ять років, два з яких її очолював голова спілки Олег Наливайко, а далі – до кінця каденції - обов’язки керівника спілки виконував її перший секретар Сергій Томіленко.

Запорізьку обласну організацію НСЖУ на форумі представляли 11 делегатів на чолі з головою правління ЗОО НСЖУ Наталією Кузьменко. Можна без перебільшення сказати, що запоріжці були найактивнішою групою з`їзду, активно працювали, брали участь у обговоренні, вносили пропозиції. Така позиція була обумовлена тим, що деякі регіональні делегати відверто підтримували прихильників групи, яка до з`їзду намагалася розколоти Спілку, і в решті-решт, відокремилася від неї. До того ж огульні звинувачення лунали на адресу Сергія Томіленка, аж до некоректних висловлювань. Здавалось, що виступаючі оцінювали особу самого пана Сергія, а не роботу найпотужнішої творчої спілки країни. Хід обговорень переломила яскрава промова відповідального секретаря ЗОО НСЖУ Валентини Манжури, яка нагадала колегам про етичні норми, якими повинні користуватися, перш за все, журналісти – передовий загал суспільства. 

В результаті головний підсумок звітів Олега Наливайка та Сергія Томіленка – Національна Спілка журналісті, попри недоліки в роботі, на які вказували виступаючі, залишається авторитетною та ефективною творчою спілкою, має великі резерви для покращення своєї діяльності. Роботу правління за звітний період більшістю голосів визнано задовільною

Найгарячішою лінією з`їзду стали вибори голови НСЖУ. На високу посаду балотувались шість кандидатів – Сергій Томіленко, Гліб Головченко, Олександр Бухтатий, Віктор Чемара, Сергій Омельчук, Валерій Бебік. Кожен розповів про свою програму, яку буде втілювати у разі обрання, відповів на чисельні питання делегатів, у тому числі і запорізьких. Колеги зробили свій вибір на користь Сергія Томіленко та Олександра Бухтатого, останній отримав набагато менше голосів, але вийшов у другий тур. Лічильна комісія, до якої входила Наталя Зворигіна, рахувала бюлетені безпосередньо на столі президії, щоб уникнути звинувачення у підробці результатів. У підсумку було обрано Сергія Томіленка, який найближчі п`ять років буде очолювати Спілку.

Перший день з`їзду тривав дванадцять годин.

Голову правління ЗОО НСЖУ Наталію Кузьменко на з’їзді одноголосно обрано до правління НСЖУ, а відповідального секретаря Валентину Манжуру – до ревізійної комісії.

У роботі з`їзду взяли участь іноземні гості – Фране Мароєвич, директор Бюро Представника ОБСЄ з питань свободи медіа (Відень), Олівер Мані-Кьорл, помічник Генерального Секретаря Міжнародної Федерації журналістів (Брюссель) та Маріус Лукашюнас, програмний спеціаліст Сектору комунікації та інформації ЮНЕСКО (Париж). На другий день з`їзду вони взяли участь у конференції з фізичної безпеки журналістів та боротьбі з безкарністю. Яскравим у цьому розділі форуму визнано виступ Вікторії Горбатко, яка розповіла про напад на журналістів в Бердянську.

Конференцією з реформування місцевих газет і розвитку Суспільного мовлення завершився другий день з`їзду. Це питання викликало інтерес у представників делегацій, які очолюють комунальні ЗМІ. У період реформування викає багато проблем із місцевою владою, яка перешкоджає процесу роздержавлення. Про це говорила в своєму виступі Наталя Зворигіна, в.о. головного редактора «Запорізької правди».

Так розпочався новий етап у діяльності НСЖУ. Хочеться, щоб він пройшов продуктивно і об`єднано.

Валентина Бистрова, Наталя Вадимова

Запоріжжя-Київ-Запоріжжя

http://jerait.com