Відбувся пленум правління НСЖУ

http://jerait.com

Голова Запорізької обласної організації НСЖУ Наталія Кузьменко взяла участь у пленумі правління Національної Спілки журналістів України.

На порядку денному засідання буда розглянута низка питань.

Перший секретар НСЖУ Сергій Томіленко доповів присутнім про діяльність спілки у 2016 році та пріоритетах роботи на 2017 рік. Серед основних напрямків роботи залишаються – міжнародна діяльність, підтримка процесів роздержавлення комунальної преси, професійне навчання медійників, проведення конкурсів, виставок, презентацій.

Про співпрацю НСЖУ та Держкомтелерадіо в ході реалізації ключових медіареформ ( суспільне мовлення та роздержавлення друкованих ЗМІ) розповіли секретарі спілки Олег Наливайко, Сергій Омельчук та Костянтин Григоренко. Зокрема йшла мова про проблеми, з якими стикаються колективи ЗМІ в провадженні реформ. На жаль, влада на місцях до сих пор не зрозуміла, що закон зобов`язує їх виконувати його положення. В Запорізький області протидіють роздержавленню районні ради Розівки, Оріхова, міська рада Токмака. Щодо фінансування – учасники першого етапу отримають по 50 тисяч гривень для кожної редакції, всього – близько 12 млн. грн. А з 1 січня починається другий етап, на який планується виділити 2,5 млрд. гривень. Але ж ситуація з «Укрпоштою», яка планує підвищити тарифи на 40% за розповсюдження газет з 1 липня, може негативно вплинути на фінансовий стан всієї друкованої української преси. 

Ефективну допомогу редакціям і журналістам комунальних ЗМІ в процесі реформування надаватиме робоча група НСЖУ, до якої увійшли, зокрема, редактори обласних та районних газет, медіа-юрист. Робоча група працюватиме над розробкою методичних рекомендацій, проведенням конференцій за участі редакцій – учасників першого і другого етапу реформування, комунікуватиме з юристами державних структур для отримання практичних інструкцій щодо здійснення необхідних процедур у процесі реформування. Більшість редакторів, які входять до робочої групи, є учасниками першого етапу реформування. 

За словами першого секретаря НСЖУ Сергія Томіленка, перед редакторами комунальних ЗМІ постає чимало викликів на шляху до роздержавлення, тому Спілка продовжить і активізує роботу щодо надання допомоги газетам.

На пленумі правління було проголосовано за зміни до секретаріату НСЖУ та виключено зі складу цього керівного органу організації Тетяну Котюжинську, яка працює головним юрисконсультом Спілки

Як було поінформовано, це рішення правління ініціювало через те, що Тетяна Котюжинська спрямовує зусилля на боротьбу з організацією, в якій працює. Зокрема, до Міністерства юстиції вона подала три скарги щодо правомірності позачергового з’їзду Спілки, який відбувся у листопаді, і затвердив зміни до Статуту НСЖУ. Цим самим вона оскаржує чинність всіх перереєстрованих обласних осередків організації. 

Окрім цього, Тетяна Котюжинська, подала позов з питання правомірності з’їзду і до Печерського районного суду міста Києва. Члени правління висловили своє обурення діями секретаря Котюжинської та винесли на голосування питання щодо її виключення, яке підтримала абсолютна більшість.

Також, зважаючи на те, що наразі НСЖУ активно співпрацює із партнерськими організаціями у вирішенні юридичних питань, при затвердженні штатного розпису Спілки на 2017 рік, правлінням було прийнято рішення про скорочення посади головного юриста та юрисконсульта. За словами першого секретаря НСЖУ Сергія Томіленка, це не позначиться на можливості отримувати юридичні консультації всім.

– Зараз нас консультує юридична компанія, яка допомогла впорядкувати документи на етапі перереєстрації нашим обласним осередкам, редакції і журналісти в процесі реформування отримують допомогу від кваліфікованих юристів Людмили Опришко та Людмили Панкратової в рамках юридичної «Гарячої лінії» НСЖУ за підтримки українського офісу ОБСЄ. 

Солідарність із журналістами в біді та пошуки шляхів не лише декларативної, а й практичної допомоги колегам є пріоритетом Національної спілки журналістів. 

Виявом певної солідарності з Миколою Семеною, який переслідується кримською владою в Криму є те, що Спілка шукає варіанти впливу на ситуацію, партнерів, які б надавали допомогу.

Так, вдалося залучити кошти на правову підтримку Миколи Семени. А, окрім цього, переслідуваного журналіста визнано Лауреатом премії за захист свободи слова імені Ігоря Лубченка. Нагороду під час пленуму було вручено керівникові проекту «Крим. Реалії» та колезі Миколи Семени Володимиру Притулі.

Ще однією колегою, яка висловила подяку НСЖУ за допомогу, стала журналістка Марія Варфоломеєва, котра пробула 15 місяців у полоні.

Як прокоментував Сергій Томіленко, після того, як луганські журналісти об’єдналися і оприлюднили звернення до Президента України та Уповноваженого з питань мирного врегулювання ситуації на Донбасі Ірини Геращенко, справу вдалося зрушити з місця. Крім цього, завдяки коштам партнерських організацій Марії Варфоломеєвій здійснено лазерну корекцію зору.

Журналіст і правозахисник із Черкас Валерій Макеєв звернувся до правління Спілки із закликом продовжувати роботу із пошуку можливостей для журналістів у біді. Особисто він завдячує міжнародним заявам тим, що луганські бойовики, які тримали його в полоні, звільнили Валерія та колегу з Харкова Романа Черемського.

Водночас члени правління висловили обурення тим, що почастішали випадки отримання звання заслужений журналіст України медійниками, які не мають рекомендацій від обласних організацій і навіть первинок. Тільки в Запорізький області за останні два роки четверо працівників редакцій, які на думку колег не доросли ще до такого високого звання, в обхід регіональної журналістської спільноти, стали «заслуженими». На пленумі було прийнято рішення звернутися до Петра Порошенка переглянути пункт 13 Указу Президента України від 2001 року, де регіональним журналістським організаціям та НСЖУ в цілому відведена остання роль у клопотанні про присвоєння звання.

На пленумі також говорилось про підготовку до чергового ХІV з`їзду НСЖУ. Вирішено провести захід 20 квітня 2017 року у м. Києві. Були ухвалені питання порядку денного та квоти для кожної обласної організації. Максимальна кількість делегатів від ЗОО НСЖУ становить 11 чоловік, які будуть обрані на звітно-виборчий конференції у лютому 2017 року.

http://jerait.com