DOCUDAYS UA: право бути людиною

http://jerait.com

Показ, обговорення та дискусія фільмів "Енциклопедія Майдану" та “Крим SOS” відбулися у Запорізькому національному технічному університеті.

Куратор мандрівного фестивалю “DOCUDAYS UA” журналіст Микола Колодяжний зазначив: “Це міжнародний фестиваль. Представляються найкращі документальні стрічки, які стосуються прав людини: від прав на освіту до прав на життя, від Північної Америки до СНД”.

Голова організації «Європейська молодь України» Юлія Кривенко наголосила: "Євромайдан для нас розпочався тоді, коли український народ усвідомив, що угоду про асоціацію з ЄС Віктор Янукович підписувати не збирається”.

Короткометражний фільм “Енциклопедія Майдану” розповідає про діяльність благодійної організації “Євромайдан SOS”. Волонтери займалися не тільки матеріальною допомогою постраждалим, а й юридичною, переходячи “від правозахисту до правонападу”. У стрічці детально показане життя учасників організації, переживання.

Дискусія стосовно картини видалася доволі активною, адже основні питання були дуже жвавими та стосувалися мети кінофестивалю. Аудиторія дивувалася, що показують події дворічної давності без аналітичної складової. Однак, куратор запевнив, що Євромайдан у цьому фільмі - лише вершина айсбергу. Необхідно побачити дещо інше: людяність, добродушність та ініціативність. 

Стрічка “Крим SOS” описує аналогічний волонтерський центр допомоги, який почав діяти у перші дні окупації АР Крим, проте особливість організації в тому, що учасники вирішують проблеми переселенців з автономної республіки.

Координатор “Крим SOS” у Запоріжжі Федір Головки Головко відмітив, що найчастіші запитання вимушених переселенців стосуються виборчих прав. Без посвідчення особи людини де-юре не існує, тому “Крим SOS” допомагає усім бажаючим відновити право бути людиною.

Кінокартина про КРим була у дусі попередньої. Глядачі обрушили шквал нових запитань. Цікавилися доцільністью Євромайдану у контексті теперішнього стану держави. 

XIІI Мандрівний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA традиційно стартує восени і проходить по всій Україні. Цього року найкращі документальні фільми на тему прав людини зможуть побачити мешканці понад 250 міст і містечок держави. Фестиваль є неполітичним і некомерційним.

Олексій Дітчук

http://jerait.com