Як зберегти тепло в оселі та гроші в кишені

http://jerait.com

Такою була тема семінару-тренінгу для журналістів Запорізької та Дніпропетровської областей, який відбувся у Дніпрі. Організований він був за сприяння Представництва Світового банку в Україні в рамках надання технічної допомоги за участі «Програми допомоги в управлінні енергетичним сектором» (англ. ESMAP).

Семінар проводився в формі інтерактивного спілкування, журналісти та експерти обговорювали питанням соціального захисту населення в умовах зростання тарифів на комунальні послуги та енергоефективності з урахуванням реформування енергетичного сектору в Україні.

Журналісти одержали компетентну інформацію про механізм державної підтримки населення. Експерт Світового банку Валентина Войтенко розповіла про новації при нарахуванні субсидій у 2016-2017 роках, про адміністрування процесу їх надання та спростувала міфи щодо субсидій, які поширені серед громадян. І саме ЗМІ у висвітленні цієї теми повинні допомогти пересічним громадянам правильно зорієнтуватися і оформити субсидії, бо це, по суті, безповоротна допомога від держави.

Другий тематичний блок був присвячений темі енергоефективності, практичним крокам з енергозбереження та мінімізації витрат споживачів. Консультант проекту Міжнародної фінансової корпорації (IFC) «Енергоефективність у житловому секторі» Наталія Арінічева. розповіла журналістам про можливості енергозбереження у багатоквартирних будинках та державні механізми підтримки фізичних осіб та ОСББ в умовах проведення реформ у енергетичній та тарифних сферах.

Наразі завдяки Урядовій програмі з енергоефективності, яка в народі отримала назву «теплі кредити», українці мають можливість одержати безповоротну грошову державну допомогу на впровадження енергоефективних заходів (утеплення будинків, заміну газових котлів, вузлів обліку теплової енергії, встановлення вікон тощо). Крім того, Уряд об`єднавши зусилля з владою територій, започаткував місцеві програми співфінансування заходів з енергозбереження для населення, що дає людям змогу отримати більший розмір допомоги.

Журналісти на наочних прикладах мали змогу переконатися: енергомодернізація житла - єдина реальна можливість менше платити за комунальні послуги. За рахунок цього можна економити від 40% до 70%. 

І завершився семінар інтерактивною грою для журналістів, яку провів досвідчений медіа-експерт Олексій Погорелов. Дві команди журналістів - Запорізькі та Дніпропетровські журналісти, організувавшись у дві команди виконували творчі завдання, які стосуються особливостей висвітлення тематики реформування енергетичного сектору у ЗМІ та надання житлових субсидій..

Команда запорізьких ЗМІ першою виконала завдання по підготовці плану медіа-заходів з проблем енергозбереження та енргомодернізації у житловому секторі. Запропоновану нею програму визнано кращою. 

Олена Морозова

http://jerait.com