Українська писанка у Неаполі

Rate this item
(1 Vote)

У Квітну  або Пальмову неділю   у приміщенні  громади  Української  греко-католицької церкви  Неаполя  відбувся майстер-клас з писанкарства, в якому взяли участь діти та дорослі.  УГКЦ  опікується  українськими заробітчанами, проводить богослужіння українською мовою. Я вже знайома з українською активісткою громади  Роксоланою і отримала запрошення взяти участь із дітьми у цьому заході. Як творча жінка, я дуже зраділа цьому. Але знайомі дітки-біженці сильно захворіли, і я пішла сама з умовою все їм розповісти.

Розпочали захід із молитви. Майстер-клас проводила вчителька художнього мистецтва української закордонної школи імені Лесі Українки  Людмила Балан. Зібралося багато українських та італійських діток із батьками. На столах були приготовлені писачки для розфарбовування яєць, самі порожні курячі яйця, олівці  для чернетки розпису на яйцях і зразки малюнків. Свічники зі свічками. На столі у вчителя розташовувалися банки з різнобарвними фарбами. Окремий стіл поставили для батьків.

Принцип розпису такий. Олівцем малюємо на яйці візерунок. У  писачок (залізний  кулечок  на  паличці)  кладемо шматочок воску, підносимо до запаленої свічки, він плавиться і ми наносимо по олівцю візерунок, щоразу підкладаючи віск. Потім опускаємо яйце в фарбу, висушуємо і далі малюємо писачком по цій  фарбі. Перший віск не знімаємо. Вдруге занурюємо яйце  в іншу  фарбу. Витримуємо. Сушимо серветкою. і потім уже знімаємо віск вогнем свічки. Під воском з'являється колір візерунка, на яку фарбу  його наносили. Це принцип без нюансів.

Дітям все це подобалося, вони бігали до столу вчителя.  І вона кожному пояснювала мистецтво розфарбовування візерунків яєць. Гомін та задоволення. А  батьки - в  захваті.  І самі поринули у цю святкову атмосферу, і дітей вчили не забувати своє національне коріння. Звичайно, були фото на згадку, та частування. А потім  настоятель  цієї церкви  Тарас Зуб освятив гілочки оливи. У нас верба – символ свята входу Господнього до Єрусалиму. у італійців - олива.

Так українська громада - діаспора виховує у наших діточок любов до своєї Батьківщини та її традицій.

Світлана Костюк

Read 499 times Last modified on П'ятниця, 28 квітня 2023 16:41