Шедеври архітектури Неаполя. Фортеця Сант-Ельмо

Rate this item
(1 Vote)

Декілька років тому я була   у  сестри в Італії. Відпливаючи на паромі на острови, я весь час бачила на вершині пагорба  фортецю. Вона вінчає Неаполь як корона. Мені так хотілося дізнатися про неї більше і навіть побувати. А який же мандрівник чи турист не захоче потрапити в цю привабливу до себе здалеку могутню фортецю, яка до того ж є головною пам'яткою Неаполя.? І ось як пригріло сонечко, я вирушила  в подорож.

Фортеця Сант-Ельмо  (Castellо Sant-Elmo)   височить над містом Неаполь з найвищої точки пагорба Вомеро, звідки відкривається неймовірний краєвид на Неаполітанську затоку, історичний центр, набережну та вулкан Везувій. Словом, листівки міста.

На стенді біля входу викладено історію створення споруди. Замок Сант-Ельмо за час існування служив для різних цілей: спочатку в ХІV – це палац короля, потім оборонна фортеція у вигляді шестикутної зірки ( вона дозволяла використовувати меншу кількість людей та зброї для оборони) за наказом віце-короля Педро де Толедо. Його ім'ям названо головну вулицю та станцію метро в історичному центрі . З 1860 до 1952 року Кастель Сант-Ельмо використовували як військову в'язницю.  Після цього фортеця перебувала у володінні військових до 1976 року. На початку вісімдесятих років минулого століття замок було передано до Управління з художньої та історичної спадщини міста Неаполя.

Наразі   там проводяться  художні виставки, театральні та музичні фестивалі і інші події.  А  протягом літніх місяців на верхньому  майданчику замку,  що виходить на колишні військові приміщення,  проводять кінофестивалі і концерти.  

Великі зовнішні стіни замку, а також його внутрішні приміщення справляють видовищний ефект. Мене вразили величезні площі  коридорів замку. На його верхній майданчик можна заїхати на великій кареті. Що, мабуть, і діялося. З боків коридорів розташовані вікна-бійниці, а  по боках оглядові майданчики.

На самому верхньому з них можна бачити дві найбільш відомі установки – інсталяції:  великий металевий шолом та конічна металева скульптура з вирізами по периметру. Поруч знаходиться маленька церква, на якій розташований годинник з стрілками-ножами, що крутяться  через маленькі інтервали часу. Так цікаво, що  я зняла їх на відео.

Нагорі по всьому периметру йдуть широкі оглядові майданчики, ними ходили колись вартові. І стоять стаціонарні  телескопи.. Кидаєш у щілинку 1 євро і насолоджуєшся  панорамними видами  під замком. Там же знаходиться спостережний пункт,  прикрашений всередині керамічною мозаїкою. . Я ходила з широко розплющеними очима. Як, взагалі, будували такі величезні споруди! І добре - на віки!  Нам туристам тепер є на що подивитися.

Обійшовши замок довкола, я побачила два ліфти, які піднімають відвідувачів на верхній майданчик. А я піднімалася пішки!

Йти звідси не хотілося. Так би й стояла і милувалася містом та морем. Пройти до замку можна двома шляхами. Швидким - на метро Ванвітеллі і 15 хвилин пішки. Вартість квитка 5 євро - та гуляй до 18-30. Але  є ще довгий шлях знизу з історичного центру Неаполя сходами Педаментина. Підйом супроводжується красивими панорамними краєвидами на Неаполь.

Я спустилася вниз із замку і вийшла на вулицю Толедо. Цей  спуск мені здався таким довгим та ще звивистим, сходинки з широким проступом,  круті повороти.  Втім, ви зрозуміли, як важко  піднятися знизу вгору до фортеці. Але люди вперто йшли. Щоправда, дедалі більше молоді. А ще з обох боків розташовані житлові будинки. Як вони ходять на роботу і в магазини? 

Сьогодні величний шестикутний замок Сант – Ельмо  є одним з найулюбленіших  місць туристів.

Світлана Костюк, фото автора

Read 485 times Last modified on Вівторок, 25 квітня 2023 11:41