«ВОНА ХАБ»: КАР’ЄРНІ МОЖЛИВОСТІ ДЛЯ ЖІНОК

Rate this item
(2 votes)

За час війни Запоріжжя перетворилося на один з найбільших гуманітарних центрів в Україні. Тут діють десятки благодійних фондів та центрів допомоги. Пів року тому в місті було створено кар’єрний хаб «ВОНА», який надає допомогу жінкам, що постраждали від домашнього або гендерно зумовленого насильства та знаходяться у групі ризику або потрапили в скрутні життєві обставини. Проєкт реалізується Фондом ООН в галузі народонаселення UNFPA за фінансової підтримки USAID разом з ГО «Ділові українські жінки в Запорізькій області».

Вільна, Окрилена, Незплежна, Амбітна. З перших чотирьох літер цих слів складається назва хабу. Його команда працює над тим, аби саме так почувалися жінки після його відвідування. 

Тут можна безкоштовно отримати індивідуальну конфіденційну консультацію кар’єрної радниці та допомогу на всіх етапах пошуку роботи або започаткування власного бізнесу. У відвідувачок хабу є можливість пройти професійні курси, які допоможуть здобути нові знання, навички чи навіть професію. А подолати стрес їм допомагає професійний психолог.

Про це розповіла кар’єрна радниця хабу Анна Бардаченко. Чи можна вже говорити про якісь суттєві досягнення?

- Так, за час роботи «ВОНА хабу» більше 360 жінок отримали консультацію від кар’єрних радниць та допомогу у складанні резюме, – говорить пані Анна. – У нас відбулося 25 бізнес-тренінгів,  на яких були присутні 400 жінок. Психологиня  хабу провела більше 20 групових занять «Клубу жіночого розвитку» та 200 індивідуальних  консультацій. Завдяки хабу 10 жінок опанували нові професії (перукарка,  візажистка,  майстриня манікюру), після чого три з них вже працевлаштувалися, а дві вирішили відкривати власну справу. 

В квітні на базі «ВОНА хабу» почне працювати соціальна перукарня. Обладнання для неї придбали, завдяки гранту від благодійного фонду «Карітас Запоріжжя». Дівчата, що пройшли навчання, будуть працювати в ній для вдосконалення навичок. А відвідувачки хабу зможуть безкоштовно скористатися перукарськими послугами.

Катерина Голубєва – одна з дівчат, що пройшли навчання в хабі на безкоштовних курсах з перукарського мистецтва. Вона вимушена переселенка з Гуляйполя. До війни працювала вихователькою в садочку, але робити зачіски та працювати з волоссям їй подобалось завжди. Тож, переїхавши до Запоріжжя, дівчина наважилася на зміну професії. Зараз поглиблює отримані знання на ще одних курсах і невдовзі планує приступити до роботи. Та найголовніше – після відвідин «ВОНА хабу» дівчина стала більш впевненою в собі і вже сміливо будує плани на майбутнє.

- Мені сподобалось, – розповідає Катерина. – Я відкрила в собі щось нове. В мене додалося впевненості, і зараз я продовжую ще навчатися. Довчаюся і думаю, що вже зможу бути гарним перукарем і йти працювати в салон. Або колись, в далекому майбутньому, зможу відкрити свій салон.

Наразі в Запоріжжі перебуває чимало журналісток, що мають статус вимушено переміщених осіб. І авторка цих рядків – одна з них. Втрата роботи, рідних домівок, звичного кола спілкування – все це нелегко пережити, а адаптуватися в нових умовах – ще важче. Тож, дорогі колежанки, якщо ви потребуєте кар’єрної поради чи психологічної підтримки, раджу звернутись до «ВОНА хабу».

Ми, журналістки, звикли писати на будь-які теми, навіть ті, в яких не розуміємось. Тож вважаємо себе всезнайками. Здавалося б, написати резюме – це простіше простого. Але… За статистикою, 80 % кандидатів отримують відмову ще на етапі переглядання резюме рекрутером. І це зовсім не через те, що в людини немає досвіду. Неправильно складене резюме значно зменшує шанси отримати бажану посаду та відразу відвертає увагу потенційного роботодавця. Якщо ви залишились без роботи і прагнете поновити журналістську кар’єру, краще звернутися за консультацією до «ВОНА хабу». Кар’єрні радниці розкажуть, як створити резюме, що найкраще вас репрезентує. Також в хабі можна навчитися писати грантові заявки.

А ті журналістки, що мають роботу і продовжують працювати, зможуть знайти в «ВОНА хабі» героїнь для своїх дописів. Таких, як Катерина з Гуляйполя, тут більшість. Взагалі, наші українські жінки демонструють надзвичайні здібності. Попри випробування воєнного часу, вони не тільки дбають про власні родини, волонтерять, донатять на ЗСУ, але й знаходять в собі сили рухатися вперед та вчитися чомусь новому. Тож історій успіху та прикладів для натхнення тут не бракує. 

У «ВОНА хабі» проводиться чимало заходів, що будуть корисні працюючим журналісткам в професійному плані. Наприклад, найближчим часом тут відбудеться семінар-тренінг «Психологічна підтримка під час війни». Про що йтиме мова?

На семінарі буде розкрито ряд важливих та актуальних тем. Зокрема, його учасниці дізнаються про комунікацію з військовослужбовцями в родині та поза нею, а також про поняття «Правила бою». Правила бою – це система мислення бійця, яка допомагає йому вижити на полі бою. Однак потім таке мислення переноситься у цивільне життя та стосунки із цивільними. Тому часто буває, що при поверненні військовослужбовця додому близькі люди помічають суттєві зміни у його поведінці. Щоб досягнути взаєморозуміння, треба розібратися, як мислить людина, що пройшла війну. Комунікація – це не тільки про говорити, а ще й чути! Двері людського серця відкриваються зсередини, а не ззовні! Чим менше допитуємось, тим більше вірогідності, що людина відкриється.

Серед запланованих хабом заходів – і школа стартапу «ВОНА», де жінок навчатимуть інноваційному підприємництву. Цей проєкт стартує в квітні. Креативне мислення, способи отримання фінансування та залучення грантів, жіноче лідерство та командоутворення, тайм-менеджмент, ефективна комунікація – це лише частина тем, що будуть розглядатися під час навчання.

Професійне зростання, психологічна підтримка, коло однодумців, нові знання, мотивація – все це про «ВОНА хаб». В Запоріжжі він знаходиться за адресою: вул. Леоніда Жаботинського, буд. 27. Про розклад заходів та анонси подій можна дізнатися на сторінці хабу в Фейсбук.

Олена Машталяр, журналістка

Read 446 times Last modified on Середа, 15 березня 2023 17:39