Відчути відповідальність

Rate this item
(3 votes)

Почну з вислову Сент-Екзюпері: «Бути людиною - це відчувати свою відповідальність». Я згодна з цим. Кожна людина – це індивідуальність, але незважаючи на це, вона повинна нести відповідальність за свої дії, замислюватися над зробленим, отримуючи в результаті позитивний чи навіть негативний досвід.

Девіз мій такий: зламатися – ні, почати підніматися – так. Та цей девіз з’явився нещодавно, коли зрозуміла можливості прагнення до конкретно поставленої мети. Ось, як проходив день за днем: другий голос, що засів у підсвідомості, нависає чорною хмарою та влучно метає блискавки, а грім гуркотом виголошує: «Забудь, це лиш фантазії. Прокинься, ти уві сні. Ти мариш – це не твій світ». Та потрібно було шукати спосіб розвінчати хмару сумнівів. Опору я шукала в слові, що лягало, з полегшенням, на папір. Думки стрімко рвалися зсередини, шукали потрібний зв’язок та перепліталися в єдине, Та час, щоб переосмислити, знайти ту професію, що не просто залишиться заламінована на картці, а стане справою всього мого життя.

Мій вибір зупинився на журналістиці. Я б замінила трактування вислову А. Сент-Екзюпері на: «Бути журналістом - це відчувати свою відповідальність». Журналісти також люди, але ключ захований саме в цій професії, у професіоналізмі до співпраці з іншими людьми (інтерв’ю, репортажі, замальовки, нарис тощо). В їх свідомості повинні закладатися дії до правдивості та справедливості, тому ця професія не для всіх. Справжній журналіст, в моїй уяві, постає сильною натурою з багатим внутрішнім світом, з розумними, розуміючими очима, завжди з об'єктивним поглядом на події та його відтворенням. В нього в середині повинен жити вулкан, який ніколи не спить, готовий вибухнути і вилитися гарячою лавою-творчості інформаційний потік. Найсуттєвіша роль журналіста забезпечити людей інформацією (а яка саме інформація - залежить від моралей журналіста та виду ЗМІ). Якщо людина свідомо вирішила обрати професію журналіста, то вона повинна знати, за для чого вона йде на цей крок. Я готова для цього. Це можливості бути в центрі всіх подій, які відбуваються в шаленому темпі, поділитися з цього враженнями, написати так, щоб уява читачів самостійно вимальовувала ті події, щоб приходила наскрізь значущість слів. 

Отже, в цілому, слово займає провідне місце "ключа" до розуму людини . В його подачі ховається вся сутність впливу. Діючі функції керують осмисленістю, відчиняючи замкнені ґрати, розплющуючи замилені очі люду. Вони збуджують не сидіти на місці, а протистояти, зробити оригамі з чистого аркушу паперу за допомогою згинання, розгинання, підбирання шляхів, дивлячись на вже протоптані, і у кінцевому результаті зробити те, що запланував. 

Анастасія Бурлака, учениця Школи молодого журналіста

Read 3594 times Last modified on Середа, 25 квітня 2018 15:09