Перші Запорізьки громади отримали землю у комунальну власність

Rate this item
(4 votes)

Для поглиблення процесу децентралізації земля сільгосппризначення поза межами населених пунктів передана першим семи об’єднаним територіальним громадам. Рішення про передачу земель було ухвалене за сприяння Асоціації міст України, і вже вступило в практичну фазу реалізації.

Реформа децентралізації розпочалася рівно чотири роки тому – в лютому 2014 року. В її основі була ідея розвитку потенціалу, який мають громади. За минулі роки процес став незворотнім, передача фінансових та адміністративних повноважень закріплена законодавчо.

Земельні ділянки у комунальну власність в Запорізький області отримали Гірсівська сільська ОТГ та Приазовська селищна ОТГ Приазовського району; Смирновська сільська ОТГ Більмацького району. І ще чотири – у Волинському, Кропівницькому, Полтавському та Харківському регіонах.

Всі земельні ділянки були сформовані та відомості про них були внесені до Державного земельного кадастру, що дало змогу здійснити передачу у стислі терміни – протягом двох тижнів з моменту отримання відповідного звернення головним управлінням земельної служби. Процедура не потребувала витрат з Державного бюджету. Втім, процедура потребує чітких та злагоджених дій керівництва об’єднаних територіальних громад. Тому Асоціація міст України розробила практичний посібник для ОТГ з питань передачі у комунальну власність земель, який передано у громади - члени АМУ та у регіональні відділення Асоціації. За планом-графіком до кінця року усі запорізькі громади отримають землю поза межами населених пунктів у комунальну власність.

Read 507 times Last modified on Четвер, 01 березня 2018 13:08