Моя маленька незалежність

Rate this item
(4 votes)

Що для мене незалежність? Це фіалки на моєму підвіконні. Це сміх моєї молодшої сестрички. Це мої амбіції  і мої мрії. Це гладкий кіт, що наївшись постійно спить на моїй подушці. Незалежність –  всі ті маленькі радості, які кожен з нас може переживати щодня. Незалежність в думках. Незалежність в словах і діях.

Звернувшись до тлумачного словника, я знайшла таке поняття слову «незалежність»: політична самостійність, відсутність підлеглості, суверенітет. Але я пропоную трохи поглибитись в цю тему на прикладах інших держав. 

Угорщина.  Починаючи з 1848 року, угорці завзято прагнули заволодіти правом впливати на політику в середині своєї держави. Пережили національну революцію, створення і розпад Австро-Угорської держави, становлення демократії, потім повернення назад до монархічної системи. Але в решті решт, усіма правдами і неправдами їм таки вдалось досягнути своєї мети в 1992 році.

Канада.  На долю цієї країни випало чимало випробувань. Мирний  (!)  процес становлення незалежності Канади від Великобританії складає понад 115 років. 17 квітня 1982 року англійська королева визнала новий Конституційний акт Канади. 

Румунія.  На фоні загострення конфліктів між Росією і Туреччиною в XIX столітті Румунія, яка в той час знаходилась під впливом Туреччини,  прийняла сторону Росії. Переговори та зближення з царською державою дало Румунії бажану свободу. Народ воював за свою незалежність майже 2 роки. І в решті-решт, у 1878 році був проголошений акт про незалежність Румунії від Османської Імперії. 

Австрія. Декларація про залежність Австрії була підписана 15 травня 

1955 року. Але і тут існує передісторія. Наприкінці першої світової війни Австрія вийшла зі складу Баварії і стала самостійною державою. Але в 1938 році країна заключила аншлюс з Німеччиною. В 1943 році цей союз був визнаний недійсним. 

Ізраїль. Після другої світової війни Палестина, до складу якої входив Ізраїль, потерпіла багато втрат. П’ять місяців тривала підготовка до підписання акту про поділ Палестини на дві держави – єврейську і арабську. В цьому процесі було багато протиріч та суперечок. Але все ж таки, 14 травня 1948 року Ізраїль був проголошений окремою незалежною державою.    

Нідерланди. Вперше Республіка Об’єднаних Нідерландів з’явилась у 1648 році. Це відбулось у наслідок повстання за незалежність від іспанської корони.  Народ країни настільки цінував свою свободу, що протягом світових війн намагався притримуватись нейтралітету та триматись осторонь усіх подій, які  могли б загрожувати суверенітету країни.   

Азербайджан. На початку XIX століття, Азербайджан був розірваний навпіл Росією та Іраном. З цього почалась епоха  геноциду народу Азербайджану. Потім країна увійшла до СССР. Азербайджан пережив велику кількість трагедій на шляху до незалежності. Але все ж таки, у 1991 Верховна Рада Азербайджанської Республіки прийняла Конституційний акт, що визнав країну вільною державою.

Із усього цього можна зробити висновок, що Незалежність – це вічна боротьба. Особливо моя незалежність – це моя рідна Україна. Я пишаюсь своїм народом,  який подолав усі перешкоди і все ж таки здобув бажану перемогу. 

Я з роду українців. Я з роду тих людей, які не втомляться доводити собі і всьому світу, що ми дійсно вільні, що ми заслуговуємо тієї незалежності. Я горда, що я – українка! 

Поліна Вернигор

Read 1479 times Last modified on Середа, 20 травня 2015 15:25