Квітнева арт-терапія

http://jerait.com

Журналісти-переселенці  в минулі вихідні опинилися на надзвичайному концерті. Запорізька обласна філармонія завжди радує медівників з окупованих територій музичними несподіванками, а тут  у програмі  квінтесенція джазу – Берстайн, Гершвін! Вони створили феєричні твори, які живуть роки, десятиліття, переживши перших слухачів, критиків і самих авторів…

«Вестсайдська історія» Леонарда Бернстайна. Ця Something’s Coming, яку наспівуєш, навіть не знаючи нот…  З чого вона народжена? Як зібрані ці мелодії, з яких відчуттів? Кому показує “Тсссс, пошепки” неймовірний Дмитро Мітнік, під диригентською паличкою якого збирається у хвилі почуттів музика та заливає зал? Когось – сльозами спогадів, когось щемом співчуття, когось згадками про короткі синкопи щастя.

 «Поргі і Бесс» Джорджа Гершвіна - це калейдоскоп підслуханих у народу інтонацій: блюзів, спірічуелсів, духовних гімнів, трудових негритянських гімнів, вуличних пісеньок, який  допоміг американцям пережити Велику депресію 30-х минулого сторіччя.  І ми переможемо, без сумніву! Тому що таланти, які, як квіти, розквітають на сцені нашої філармонії, захоплюють до нестямних оплесків.

«Рапсодію у стилі блюз» Джорджа Гершвіна виконав юний Артур Остапчук, лауреат міжнародних конкурсів. Його вправні пальці так стрибали над клавішами steinway & sons, що вловити ноти було неможливо, та вони виконавця слухались. І уважно, тонко дослухався кожної миті диригент, лауреат міжнародних конкурсів, джазмен за кровообігом – Дмитро Мітнік.        

«Я ніколи такої музики не чула, - каже Антоніна Букреєва з  Якимівки, притискаючи набиті аплодисментами руки до серця, - я вражена і самими творами, і геніальним виконанням таких складних композицій! Дякуємо керівництву Запорізької філармонії за букет талантів на сцені, за підтримку творчих ідей музикантів, за якість справжньої музики. І, особливо за те, що ми, переселенці, відірвані від своїх домівок, маємо змогу отримати естетичну насолоду та відпочити душею від переживань». 

Інеса Атаманчук, фото Миколи Баришева

http://jerait.com