Нас об’єднує віра в Перемогу

http://jerait.com

На засоби масової інформації в умовах війни покладається особлива відповідальність. На цьому наголосили у Центрі журналістської солідарності, який створено на базі Івано-Франківської обласної спілки журналістів НСЖУ. З нагоди Дня журналіста тут провели зустріч місцевих медійників із колегами, які прибули на Прикарпаття із зони бойових дій.

У режимі онлайн до вітань підключилися представники Міжнародної та Європейської федерацій журналістів, Національної спілки журналістів України, Львівського та Чернівецького центрів журналістської солідарності, голова Донецької обласної організації НСЖУ Олена Калайтан, яка евакуювалася з Маріуполя й наразі замешкала в Івано-Франківську.   

«Аплодуємо сміливості й відвазі українських журналістів», – такі вітання онлайн прилинули з Конгресу Міжнародної федерації журналістів із Оману, від імені 600 тисяч медійників 146 країн світу, від заступника генсекретаря МФЖ Джеремі Діра. – Глобальна родина журналістів засуджує жорстокі дії рф проти медійників. Ідеться про вбивства працівників ЗМІ, які висвітлюють події війни, а також про дії, пов’язані з ув’язненням журналістів, які намагаються донести правду. Колеги з усього світу аплодують українським журналістам за відвагу і сміливість. Українські медійники можуть повсякчас розраховувати на допомогу і підтримку МФЖ і ЄФЖ». 

Координаторка Івано-Франківського центру журналістської солідарності Вікторія Плахта розповіла про роботу Центру щодо підтримки медійників із інших регіонів. Голова НСЖУ Сергій Томіленко та перший секретар Спілки Ліна Кущ відзначили роль ЗМІ у протистоянні з російським агресором.

«Нинішня ситуація спресувала наші стосунки. Ми стали більше цінувати дружбу. Життєві історії переселенців-журналістів неодмінно акумулюємо в єдиному проєкті. Щоб назагал поширити розповіді про роботу в гарячих точках, евакуацію, волонтерську діяльність. Про те, як медійники відновлювали роботу, втративши все. Про взаємопідтримку та героїзм», – зазначила Ліна Кущ.  

Вікторія Плахта вручила аптечки тактичної дії, вкрай необхідні для поїздок медійників у зону бойових дій та на деокуповані території, колективам  ОТБ «Галичина», ТРК «РАІ» й «Голос-інформ». 

Від початку повномасштабного російського вторгнення загинули 32 журналісти, ще десятки представників вітчизняних та іноземних ЗМІ отримали поранення. Тож безпека повинна бути на першому плані.  

«На журналістів покладена важлива місія донести до суспільства гірку правду про страшні події на лінії фронту таким чином, щоб не нашкодити. Щоб не зранити ще більше й так стривожених і приголомшених звістками про звірства окупантів», – акцентував на зустрічі керівник Департаменту інформації Івано-Франківської архієпархії УГКЦ о. Іван Стефурак. 

Того дня членські квитки НСЖУ отримали асистентка Центру журналістської солідарності Ірина Блаженко й завідувачка відділу еколого-освітньої роботи Карпатського національного природного парку Леся Гайдук. У вітальному слові пані Леся зазначила, що напередодні Дня журналіста, 5 червня, міжнародна спільнота відзначає Всесвітній день охорони довкілля. «На Прикарпатті кілька років тому ми успішно реалізували проєкт «Схід і Захід об’єднує природа». Тепер нас об’єднує віра в Перемогу», – сказала Леся Гайдук. 

Людмила СТРАЖНИК

P. S. До професійного свята журналісти, які через воєнні дії тимчасово замешкали на Івано-Франківщині, отримали подарункові пакунки з найнеобхіднішим від Благодійного фонду «Чисті серцем».

http://jerait.com