Чи важливі регіональні радіоефіри під час війни?

http://jerait.com

Своїми думками і спостереженнями  про роботу регіональних суспільних радіо ділиться секретар НСЖУ, журналіст запорізької редакції радіо «На дотик» Людмила Долженко:

- Інформаційний фронт під час воєнних дій надто важливий. Особливої ваги і пильної уваги у цей період набуває точна, виважена, неупереджена і головне - перевірена місцева інформація. На неї чекають читачі, слухачі і глядачі в регіонах. У великих містах і маленьких містечках, селах і селищах - територіальних громадах. Особливо там, де точаться інтенсивні бої, відбуваються постійні обстріли і які з них досі перебувають під тимчасовою окупацією загарбників. 

На прохання однієї впливової медійної організації я промоніторила місцеві новини в регіональних радіоефірах АТ «НСТУ» Одеси, Закарпаття, Хмельницького, Запоріжжя, Рівного, Дніпра, Кропивницького, Житомира, Полтави, Миколаєва, Івано-Франківська..

Неділя. Вихідний. Хоча які вихідні під час війни? Як відомо, для регіональних суспільних радіо, які до цього мали закріплені і гарантовані відрізки у будні - 12.10-13.00 і 17.10 -18.00 (разом 1 година 40 хвилин), зараз час мовлення помітно зменшився до 36 хвилин на день -12.42-13.00 і 17.42 -18.00. У будні. "А у вихідні це на розсуд керівництва філій",- сказала колега однієї з них. На розсуд?! Під час війни?! 

З перелічених 11 філій місцеві новини на радіо у неділю, 27.03, транслювали лише 5 - Одеса, Рівне, Кропивницький, Полтава, Житомир. На філіях Херсона (тимчасово захопленій окупантами), Чернігова і Сум FМ мовлення (ймовірно через пошкодження мережі) відсутнє. Всі інші у цей час ретранслювали телевізійний марафон «Єдині новини». 

До мого моніторингу, уточнюю, потрапили не всі філії. Чому не всюди місцеві новини у вихідні? Колега однієї з філій написала: "Ви ж знаєте, скільки у нас людей залишилося... Наша робота у вихідні не оплачується. Сказали економити кошти". 

Ви це серйозно? Думати насамперед про оплату, а не про те, заради кого і чого ви працюєте під час війни? І це суспільне мовлення з його місією і стандартами?! Що тут ще можна додати? Тільки одне слово: ганьба!

Чи важливе радіо у часи війни? Так, дуже важливе! Там, де відсутній інтернет чи вимкнене світло, радіо можна продовжувати слухати на простенькому приймачі на батарейках. Звісно, якщо працює мережа FМ чи є сигнал мовлення на середніх хвилях.

http://jerait.com